НОВИНИ

​Гръцки съд ще проверява процедурата по издаване на нови телевизионни лицензи

Планът за намаляване на телевизионните станции в Гърция беше спрян след като съдът съобщи, че ще провери дали процедурата е законна, предаде Ройтерс. Висшият административен съд, в който участват 30 съдии, заяви късно снощи, че започва проверка дали е спазена конституцията при процедурата, следвана от гръцкото правителство за издаване на нови лицензи за излъчване.

bnt avatar logo
от БТА
22:21, 19.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света
​гръцки съд проверява процедурата издаване телевизионни лицензи

Правителството неочаквано събра 246 милиона евро от провелите се през миналия месец търгове за четири лиценза за излъчване. До момента имаше осем лиценза. Според управляващите четири лиценза ще са рентабилни на базата на оценки на рекламната индустрия.

Страхувайки се от съкращения, работещите в медиите реагираха остро. Опозиционните партии описаха намаляването на броя на лицензите като опит да се задуши критичния тон. Политическата връзка на най-малко два от получилите линцензи не е ясна. Докато управляващите чакат решението на съда, гръцка медия съобщи, че един от членовете на Висшия административен съд е възможно да бъде подложен на външно влияние след като негови имейли, свързани с възможна афера с омъжена жена, са били хакнати.

Партийният вестник на формацията на премиера Алексис Ципрас СИРИЗА "Авги" съобщи името на съдията. От Съюза на съдиите и прокурорите разкритикуваха оповестяването на информацията. Опозиционната партия Нова демокрация отправи обвинения към правителството, че се опитва да оказва влияние над съдебния процес.
От СИРИЗА се разграничиха от изтеклата информация.

"Според мен е неетично да се свързва каквото и да е събитие с личния живот на който и да е", заяви Никос Папас, държавният министър, който следи тръжната процедура за лицензите.

Премиерът Алексис Ципрас беше избран заради обещанията си да премахне влиянието на олигарсите, много от които са собственици на телевизионни станции. Ципрас смята, че процедурата за издаване на лицензи ще помогне за въвеждане на ред в сектора, който е задлъжнял и дискредитиран заради политически връзки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Норвежката армия разпространи снимки на руски военни кораби, плаващи към Сирия​
​Норвежката армия разпространи снимки на руски военни кораби, плаващи към Сирия​
Запор на имущество за 220 000 евро на бившия румънски премиер Виктор Понта
Запор на имущество за 220 000 евро на бившия румънски премиер Виктор Понта