НОВИНИ

Гръцките фермери успяха да блокират българската граница

За един час днес с жива верига гръцките фермери успяха да блокират магистралата, водеща от граничен пункт Кулата до Серес. Полицията в южната ни съседка успя бързо да се справи с напрежението и пътят беше отворен преди да се натрупат опашки от българска страна. Главният секретар на МВР Георги Костов е на място, за да координира действията при евентуална промяна на ситуацията. Българските власти са получили уверение от гръцките си колеги, че протестът на фермерите няма да се разрасне и границата няма да бъде затваряна.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
17:53, 31.01.2017
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Действията на гръцките фермери провокираха спешна среща на българските власти на граничен пункт Кулата, за да обсъдят как да реагират, ако фермерите успеят все пак да затворят границата. Набелязаха мерки, свързани с безопасността на шофьорите, ако те останат блокирани на Кулата.

Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград: Това означава да бъдат осигурени на място екипи на спешна помощ, екипи на Пожарна безопасност, както и сме в постоянна връзка с БЧК при необходимост да бъде осигурена необходимите минимални количества вода и храна за пътуващите.

Българските власти са получили уверение от гръцките си колеги, че протестът на фермерите няма да се разрасне и границата няма да бъде затваряна.

Георги Костов, главен секретар на МВР: Гръцките правоприлагащи органи така ще бъдат непоколебими да се справят с всички противообществени прояви свързани с протеста на техните земеделски производители.

Краткият ефективен протест на гръцките фермери днес не спря българските превозвачи и те продължиха курсовете си през Гърция. Контрапротест също не беше организиран.

Александър Стамболийски - Председател на Съюза на българските транспортни работници: Докато не се затвори директно българската граница и не застанат на самата бариера няма да предприемаме никакви действия, тъй като все пак границата ни е незасегната от това въпреки подходите към нея. Все още се консултираме с нашите юристи какво точно да предприемем за сега ще бъде само изчакване да видим какви ще бъдат техните действия в случай на продължаване на такъв тип затваряния вече ще търсим начин да предприемеме действия.

През Кулата обаче българските шофьори преминаваха притеснени, незнаейки какво ги очаква по пътищата в Гърция.

- То си е за притеснение, но каквото дойде ще чакаме, запасили сме с храна гориво.

- Пролетта ще го връщаме, като почнат да си изкарват тяхната стока пък ние ще блокираме и така.

Земеделската техника на гръцките фермери в момента е разположена край различни градове в Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Птичи грип сред лебедите във Варна
Птичи грип сред лебедите във Варна
България ще пее във втория полуфинал на Евровизия
България ще пее във втория полуфинал на "Евровизия"