НОВИНИ

Гърция обяви извънредно положение край Атина заради пожарите

Мащабни горски пожари в Гърция. Няколко огнища горят в близост до столицата Атина. Десетки хора са евакуирани, но няма информация за жертви и пострадали. Гръцките власти обявиха извънредно положение. Гърция поиска помощ и от ЕС за справяне с огнищата.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
22:42, 23.07.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

От външното ни министерство съобщават, че няма засегнати български граждани. По разпореждане на заместник-министър Георг Георгиев в дипломатическата ни мисия в Атина е сформиран кризисен щаб.

Открита е и гореща телефонна линия при необходимост.

;

Три големи пожара избухват през малко разстояние от време. Първо пламва борова гора в планински район западно от Атина. Заради силния вятър стихиятa бързо се разраства. Гъст задушлив дим и опасността пожарът да достигне домовете им става причина десетки жители на няколко населени места да бъдат евакуирани.

Огънят е изпепелил няколко къщи и автомобили, но засега не се съобщава за пострадали хора. Гъст дим и пепел във въздуха станаха причина летището в Атина да започне да отклонява полети. Затворена е и част от магистралата Атина-Коринт, няколко други са с намалена видимост. Спрени са и влаковете.

Най-тежка е обстановката в района на градчето Кинета, на около 50 километра от столицата. В потушаването на огъня са се включили 7 самолета и 4 хеликоптера, както и десетки огнеборци.

Алексис Ципрас, премиер: Уверен съм, че въпреки лошото време, ще положим всички усилия да овладеем огъня. Но едновременното избухване на трите пожара, не може да не буди съмнения.

Втори пожар избухна на южния остров Крит. Унищожени са земеделски земи и гори.

Трето огнище пламва в планината Пенделикон, североизточно от Атина. Причините се изясняват, но премиерът Алексис Ципрас заяви, че не изключва варианта за умишлен палеж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявен е оранжев код за обилни валежи в 11 области у нас
Обявен е оранжев код за обилни валежи в 11 области у нас
Мъж е арестуван при опит да нападне с нож войник на пост пред парламента в Отава
Мъж е арестуван при опит да нападне с нож войник на пост пред парламента в Отава