Министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос подаде оставка днес в знак на протест срещу споразумението, което слага край на дългогодишния спор с Македония за нейното име, помрачавайки бъдещето на коалиционното правителство месеци преди общите избори.

© БТА

Панос Каменос, чиято партия "Независими гърци" крепи правителството на премиера Алексис Ципрас, отдавна се противопоставя на споразумението със съседна Македония, подписано от двете правителства миналата година.

"Въпросът за името на Македония не ми позволява да не жертвам поста си на министър", заяви Каменос след като се срещна с премиера Ципрас тази сутрин. На срещата е била обсъдена съдбата на кабинета след одобряването от парламента на Македония на промените в конституцията, предвиждащи промяна на името на страната в Северна Македония.

Каменос посочи, че ще извади от правителството и шестима други министри от неговата партия. Той ще съобщи подробности на пресконференция, която ще даде в скоро време в един от централните атински хотели.

По-късно премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че е приел оставката на министъра на отбраната Панос Каменос. Той каза, че министерството на отбраната ще бъде ръководено от началника на генералния щаб адмирал Евангелос Апостолакис. Ципрас заяви също, че правителството ще поиска от парламента вот на доверие.