НОВИНИ

Гръцкият остров Тасос остава в плен на огнената стихия

Близо 300 пожарникари, доброволци и войници се борят с огнената стихия на остров Тасос. Унищожени са няколко къщи, а едно цяло село е евакуирано. Смята се, че огънят е пламнал от светкавици от силната буря, която връхлетя Тасос в петъчната нощ.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
10:15, 12.09.2016
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Почти всички сили на Гърция за гасене на пожари летят над остров Тасос. Правят опити едновременно да овладеят всички огнища. Гъст дим покрива част от острова. Самолети, хеликоптери, пожарникари и армейски части участват за трети ден в борбата с огнената стихия. Вятърът постепенно утихва. Огънят се придвижва и ситуацията все още е критична на места, каза кметът на острова.

В голяма степен са овладени основните огнища, защитени са населените места и хората, но продължава борбата с гасенето на горски масиви и маслинови насаждения. В зависимост от обстановката променят плана за гасене като прехвърлят сили на места, където вятърът разпалва нови огнища. В северната част на остров Тасос много жители, особено възрастни и деца, са с дихателни проблеми.

Има и пожарникари, които пострадаха, но без опасност за живота. В южната част на Тасос, където се намират повечето туристически райони, няма проблеми от пожарите. Отлагат и началото на учебната година за децата на Тасос. Премиерът Алексис Ципрас пристига на острова, който е в извънредно положение. Очаква се до края на деня да бъдат овладени основните фронтове на пожара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учителка се връща в училище, след като нейни ученици събраха пари за лечението ѝ
Учителка се връща в училище, след като нейни ученици събраха пари за лечението ѝ
Лекари и медицински сестри от Пирогов протестират срещу насилието
Лекари и медицински сестри от "Пирогов" протестират срещу насилието