НОВИНИ

Гръцкият остров Тасос все още е в пламъци, обстановката се нормализира

Спокойно премина нощта на гръцкия остров Тасос. Близо 200 пожарникари, доброволци и военни следят огънят да не се разгори отново. В южната част на острова, където се намират повечето туристически райони, няма проблеми от пожарите. През днешния ден продължават огледите на щетите. До момента огнената стихия е изпепелила 100 000 хектара гори, а 8 жилищни сгради са напълно разрушени. Вижте прякото включване на специалния ни пратеник на остров Тасос Тихомир Игнатов!

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:33, 13.09.2016
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Минути преди полунощ успяваме да се качим на последния ферибот, който пътува от Керамоти за Тасос. Екипажът разказва, че всички курсове вече се движат по разписание, а обстановката на острова постепенно се нормализира. Милош е един от летовниците, които срещаме. Споделя, че му предстои десетдневна почивка със семейството.

Милош, турист: Смятам, че засега ситуацията е под контрол. Не съм изплашен. За първа година ще почивам на Тасос.

За местните хора обаче, проблемите тепърва започват. Анна е от Тасос и ни показва снимки на свои познати от най-засегнатите райони.

Анна Карасавиду: Ситуацията е много тежка. Чувстваме се безпомощни. Моите приятели са понесли много поражения. Загубили са доста животни. Това е просто катастрофа за четирите района Рахони, Принос, Аликес и Лименария. Имаме нужда държавата да ни помогне. Повечето хора нямат достатъчно пари, за да възстановят щетите.

Преди дни пламъците в Принос са стигали почти до плажа. Обстановката тук вече е овладяна, но през цялата нощ пожарникари следяха огнищата да не се разгорят отново. След тридневна битка с огнената стихия обстановката в едно от най-засегнатите селища на остров Тасос Принос вече се успокоява. Въпреки това обаче, огнеборците цяла нощ следяха критичните участъци.

Костас Хаджиемануил, кмет на Тасос: Ситуацията е под контрол. Огънят е овладян. Искаме туристите да продължат спокойно своята почивка. Опасността вече отмина, но следим да не се разгорят огнищата отново. Ако някъде отново се появи огън сме готови да реагираме веднага. Имаме подвижна лаборатория, която следи за вредните емисии. Няма проблем за здравето на хората. Димът вече е далеч от селото. Оттук следим целия остров.

Огледите на критичните участъци ще продължат през целия ден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плевнелиев ще е домакин на 12-та Среща на президентите на страните от Арайолуш
Плевнелиев ще е домакин на 12-та Среща на президентите на страните от "Арайолуш"
Комитет иска ред на “Топлата вода” във Варна
Комитет иска ред на “Топлата вода” във Варна