НОВИНИ

Гръцкият парламент прие първия бюджет след спасителната програма

Гръцкият парламент одобри бюджета за 2019 година. Първият след края на спасителната програма, с помощта на която страната се справи с дълговата криза, започнала през 2010 година.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
06:58, 19.12.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Бюджетът беше приет след продължили пет дни дебати и с подкрепата само на двама депутати извън управляващата коалиция. Премиерът Ципрас сравни последните три години и половина с одисея и призова депутатите да гласуват "за".

Алексис Ципрас, министър-председател: Това е първият бюджет, който е ваш, наш, първият бюджет на една отново свободна Гърция, обединена и оптимистична и най-важното, по-справедлива Гърция, която така върви напред.

Опозиционната партия Нова демокрация обаче остро критикува финансовата рамка, а лидерът й Кириакос Мицотакис предупреди Ципрас, че това е последният му бюджет.

Кириакос Мицотакис, лидер на опозиционната партия "Нова демокрация": Гласуваме против правителство на лъжи, измами, арогантност и цинизъм. Гласуваме против правителство, което влоши живота на гърците, особено най-слабите.

Прогнозата за ръст на икономиката е 2,5 на сто, очаква се спад на безработицата до 16,7 на сто от сегашните 18,6 на сто. Правителството се отказа от ново орязване на пенсиите, което беше предвидено в споразумение с кредиторите за началото на 2019 г.

Гласуването в парламента стана на фона на протести в центъра на Атина на недоволни от икономическата политика на правителството.

Янис Цудакис, пенсионер: Да, със сигурност бюджетът е по-добър - за банкерите, собствениците на фабрики и корабните магнати. Но в него няма нищо за народа.
Никос Дадарлис, университетски преподавател: Чувстваме се така, сякаш им даваме 10, връщат ни половината и очакват да им благодарим.

Последните 8 години бяха белязани от сурови мерки за икономии, орязване на заплати, пенсии и бюджетни разходи, обедняване на хората и фалити на фирми. Последната спасителна програма за Гърция, възлизаща общо на близо 290 милиарда евро, приключи през август, но икономиката и финансите на страната остават под наблюдение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската Коледа помага на белодробната болница в Трявна
"Българската Коледа" помага на белодробната болница в Трявна
Рекорден брой автомобили са преминали през Дунав мост 2 при Видин през 2018 г.
Рекорден брой автомобили са преминали през "Дунав мост 2" при Видин през 2018 г.