Решаващ ден за Гърция. След няколкодневни дебати, днес в парламента ще бъде подложено на гласуване Преспанското споразумение, постигнато със Скопие, за уреждане на спора с името на Македония.

Гласуването на Преспанското споразумение вероятно ще е около полунощ.

Очаква се остър сблъсък между премиера Ципрас и опозиционния лидер Мицотакис, който се отказа за внася вот на недоверие, но неговата "Нова демокрация" е твърдо против договора. Премиерът ще трябва да получи и гласове от опозицията, за да бъде одобрено споразумението, тъй като неговата "Сириза" има 145 места.

По време на заседанието пред парламента в Атина се очакват масови протести, организирани от противници на идеята думата "Македония" да присъства в името на друга страна.

По същия повод, фермери от Серес се готвят следобед да блокират движението в района на граничния пункт Кулата. Очаква се протестното шествие да тръгне в 14.00 ч. от Сидерокастро към граничния пункт.

Заради блокадата има голяма вероятност от струпване на чакащи автомобили в района. От външно министерство съветват пътуващите към южната ни съседка да използват алтернативния път през граничния пункт "Илинден - Екзохи".