Оставка-изненада в гръцкото правителство. Външният министър Никос Кодзиас напусна поста. Мястото му се заема от премиера на Гърция - Алексис Ципрас.

Напрежението между Сириза и „Независими гърци“ за името на Македония вече даде първата политическа жертва с напускане на поста на външния министър Кодзиас.

„За“ и „против“ Република Северна Македония скара Кодзиас с министъра на отбраната, който е и лидер на националистите от „Независими гърци“. Ципрас се опита да постигне временно примирие с коалиционния си партньор,за да избегне предсрочни избори,но последва оставка на първия дипломат.Конкретната причина за конфликта между двамата министри е изказване на Каменос, че Атина имала и втори план за споразумение със Скопие.

Наложи се първият дипломат да отрича за съществуването на подобна тайна схема и обвини Каменос в компрометиране на правителството.

Все още няма мнозинство за промени в Конституцията на Македония

Все още няма мнозинство за промени в Конституцията на Македония

Втори ден на парламентарни дебати за промени в Конституцията на Македония, но властта и опозицията отново не сближиха и на йота позициите си. Премиеръ...

Опозицията пък задаваше постоянно въпроса „Колко външни министри има Гърция?“ Явно примирие не е било постигнато и днес говорителят на кабинета с остър тон каза, че който не е съгласен с политика „да напусне влака“. Вместо Каменос да се оттегли, влака напусна Кодзиас. Той реално спаси правителството от извънредни избори. Поемането на външното министерство от Ципрас не учуди никой в Гърция.

Премиерът обясни причините с желание за успех на договора от Преспа.

Алексис Ципрас премиер на Гърция: Решението показва моята воля да направя всички, което зависи от мен и да осигуря успешно приключване на историческия договор от Преспа, който утвърждава международния авторитет на страната.

Ципрас предупреди,че няма да допусне обслужване на лични интереси от министрите.