Македония издаде международна заповед за арест на бившия премиер Никола Груевски. Той поиска политическо убежище в Унгария пред алтернативата да влезе в затвора за две години по дело за доставка на луксозен правителствен Мерцедес. Лидерът на "Алианса за албанците" Зиядин Села поиска оставка на премиера Заев, служебно правителство и търсене на отговорност по случая Груевски.

Будапеща съобщи, че молбата за убежище вече е факт и разглеждането й е единствено правен въпрос. Македонският вътрешният министър Оливер Спасовски уточни, че съпругата на беглеца Боркица и майка му Надежда се намират в Македония, а Груевски е напуснал страната незаконно и не по въздух.

Скопие призова Унгария да откаже убежище, но отбеляза, че екстрадиране е невъзмоvно докато трае процедурата по разглеждане на молбата. Премиерът Заев отхвърли обвиненията към правителството.

Зоран Заев - министър -председател на Македония: Пропуски няма направени от нито една институция. Единствено ако граничните постове са го пуснали на официалните гранични пунктове и гранична полиция е направила пропуск, вече обещахме да се изясни всичко.

По искане на Специалната македонска прокуратура тази нощ са били задържани за 30 дни бившият министър на транспорта Миле Янакиески и бившият генерален секретар на кабинета Груевски Кирил Божиновски. Те са обвиняеми по редица дела, но досега са били на свобода защото са спазвали наложените им мерки.

Македонският парламент призна отсъствието на депутата Груевски за неоснователно. След шест месеца това положение може да доведе до отнемане на мандата, а дотогава заплатата му ще бъде намалявана с пет процента за всеки три пропуснати заседания.

Издадоха международна заповед за ареста на Груевски

Издадоха международна заповед за ареста на Груевски

Македонското МВР издаде международна заповед за арест на бившия премиер и почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, предаде агенция МИА. След...