НОВИНИ

Групата от Лима в подкрепа на опозицията във Венецуела

Деветнадесет страни от Европейския съюз признаха Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела. По-рано Италия блокира общоевропейско признаване на Гуайдо. Брюксел постави условие на държавния глава Николас Мадуро да свика предсрочни президентски избори - ултиматум, който Мадуро отхвърли. Същевременно Групата от Лима излезе със становище във връзка с кризата във Венецуела.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:37, 05.02.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Американските държави от Групата от Лима призоваха снощи венецуелската армия да подкрепи опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който се обяви за временен президент и за смяна на управлението във Венецуела без употреба на сила.

Кристия Фрийланд, министър на външните работи на Канада: Подкрепяйки и признавайки Хуан Гуайдо като временен президент на Венецуела, ние признаваме и подкрепяме правото на венецуелския народ на демокрация. Тъжно е да го кажа, но протестиращите във Венецуела не се радват на такава.

В обща декларация, приета на кризисна среща в Отава, единадесет от 14-те страни в регионалната организация приканиха венецуелските въоръжени сили да проявят лоялност към временния президент Хуан Гуайдо. Те настояха преходът към демокрация във Венецуела да се извърши бързо, но без насилие и без чужда въоръжена намеса.

Кристия Фрийланд, министър на външните работи на Канада: Искам да се спра на въпроса за външна военна намеса. Много важна е точка 17 от нашето комюнике, което приехме, а именно, че "държавите от Групата от Лима подкрепят мирен преход чрез политически и дипломатически средства и без използването на сила.

Министърът на външните работи на Канада Кристия Фрийланд съобщи, че следващото заседание на Групата от Лима ще се състои в близко време в Колумбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава визитата на Сотир Цацаров и Младен Маринов в Абу Даби
Продължава визитата на Сотир Цацаров и Младен Маринов в Абу Даби
Отменят грипната епидемия в 10 области на страната
Отменят грипната епидемия в 10 области на страната