Италианският крайнодесен вътрешен министър Матео Салвини проведе разговор по телефона с Хуан Гуайдо, след като се срещна с опозиционна делегация, изпратена от Венецуела. Салвини, който е и вицепремиер на Италия, проведе "приятелски" разговор с Гуайдо, в който изрази "пълната си подкрепа" за свободните избори, като по-късно каза, че това трябва да се случи "възможно най-скоро".

© БГНЕС

Гуайдо, който оглавява контролираното от опозицията Национално събрание на Венецуела, миналия месец се обяви за временен президент, предизвиквайки сблъсъци с тогавашния президент Николас Мадуро. Досега той е признат за временен президент на Венецуела от около 50 страни, въпреки че Италия е една от малкото държави в ЕС, която все още не е направила това.

По време на разговора Салвини призна, че популисткото правителство на Италия все още е разделено по въпроса, въпреки че Рим никога не е признавал преизбирането на Мадуро през май 2018 г. след гласуване, което беше оспорено от опозицията и отвъд океана.

Салвини се съгласи да се срещне с венецуелската делегация, след изпратено до него писмо на Гуайдо, в което той излага подробности за "плана за действие за възстановяване на демокрацията във Венецуела чрез свободни и честни избори".

"Считам за мой дълг да приветствам делегацията от венецуелския парламент, която е единствената легитимна власт в момента, като се има предвид, че обявеният президент Мадуро никога не е бил признат за такъв от международната общност," каза Салвини.