Михаил Саакашвили подаде оставка от поста губернатор на Одеска област. Той обвини властите в Киев и лично украинския президент Петро Порошенко, че саботират неговите усилия за реформи и борба срещу корупцията. Порошенко съобщи, че оставката е приета. Той лично назначи бившия грузински президент на поста през май 2015 г., заради успехите в битката срещу корупцията в страната му.

© БТА

Михаил Саакашвили обяви оставката си на пресконференция, която се предаваше на живо във Фейсбук. Той каза, че търпението му се е изчерпало, след като депутати и държавни чиновници декларираха огромни състояния.

Михаил Саакашвили, губернатор на Одеска област: Реших да подам оставка и да започна нов етап на борбата. Няма да си скръстя ръцете и няма да се изморя. Да не се надяват и да не разчитат, че ще се избавят от мен. Аз съм войник, който върви колкото може. И колкото трябва за пълната победа, за да избавим Украйна от тази мръсна корупция, която печели върху кръвта на нашите войници и жертвите на Майдана, която предаде идеята на украинската революция.

Саакашвили пое губернаторския пост с обещание да проведе радикални реформи и много експерти смятаха, че той наистина се опитва. Но скоро започнаха конфликти с Киев. Губернаторът обвини тогавашния премиер Арсений Яценюк в корупция и липса на реформи. Сега той каза в прав текст, че властите в Киев покровителстват бандитизма, а президентът Петро Порошенко лично поддържа два корупционни клана в Одеска област. Днес подаде оставка и началникът на одеската полиция Гиорги Лорткипанидзе, който е съратник на Саакашвили. По-рано се оттегли помощничката на губернатора Мария Гайдар.