НОВИНИ

Губим 30 милиона евро от програмата за селските райони

Държавата ще трябва да плати 30 милиона евро санкции по европейската програма за развитие на селските райони. Новината потвърди днес шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов, който опроверга информациите, че загубите ще са за 250 милиона евро. По думите му разплащателната агенция спазва всички процедури, но срещу нея се води злонамерена кампания.Преди две седмици ДАНС влезе в разплащателната агенция, за да разследват сигнали за финансови злоупотреби по няколко проекта.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова Илина Бисерова
16:49, 22.04.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
губим милиона евро програмата селските райони

Европейската комисия към момента е на път да наложи две санкции по Програмата за развитие на селските районите.

Румен Порожанов - изп.директор на ДФЗ
"Сумата беше 33 милиона от обобщени три одита, които вървят до момента, като на база и на разговорите в помирителната комисия и на документи, които сме дали очакваме сумата да падне под 30".

От фонда опровергаха информацията, че са отпускани евросубсидии за луксозни автомобили и яхти.

Румен Порожанов - изп.директор на ДФЗ
"Яхти, хеликоптери, самолети изобщо не са договаряни. Тези, които имат обективен поглед върху нещата могат лесно да го разпознаят, че има негативна кампания срещу фонда".

Все пак са отпускани субсидии за интересни превозни средства, сред които джетове, моторни шейни и парапланери, показва справка на фонда. Средната цена на автомобил е 23 хиляди лева, почти колкото за мотор - 20 хиляди лева. Прави впечатление още, че договорените велосипеди са на доста висока цена - 880 лева.

Албена Пиналска - дир. на дирекция Оторизация в ДФЗ
"Велосипедите, които са финансирани по програмата са свързани с планинско катерене и всички знаете че това са по висок клас велосипеди".

За последните 5 години от фонда са изпратили до прокуратурата над 500 сигнала за измами. Един от най-фрапиращите е в Благоевградско - където млади фермери са получили субсидия, за да отглеждат пъдпъдъци и зайци. При проверка на място от фонда се натъкват на абсурдно разнасяне на животни в кафези, с което проверяваните се опитвали да докажат, че са реализирали проекта. Заради случая е освободен шефът на фонд Земеделие в Благоевград. Пет са дисциплинарно уволнените служители на фонда от общо 26 наказани след проверени сигнали. В централното управление в София се разследват служители, които са усвоили банкова гаранция по неизпълнен проект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Захариева: Трябва да променим манталитета на магистратите
Захариева: "Трябва да променим манталитета на магистратите"
Депутатката Ирена Коцева подаде оставката си
Депутатката Ирена Коцева подаде оставката си