НОВИНИ

"Гугъл" изключи "Хуауей" от нова версия на "Андроид"

"Гугъл" замрази отношенията си с "Хуауей". Китайският телекомуникационен гигант от днес няма да има достъп до трансфер на хардуер, софтуер и технически услуги на компанията с изключение на обществено достъпните чрез отворен лиценз технологии.

bnt avatar logo
от БНТ
20:45, 20.05.2019 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света

"Хуауей" губи достъп до патентованите мобилни приложения и услуги от "Гугъл", в това число и операционната система "Андроид". Сега компанията ще може да ползва само обществено достъпната версия на софтуера. Собствениците на тези телефони няма да могат да използват също "Джимейл" и "Ютуб". Мярката ще засегне над сто милиона души с нови апарати на "Хуауей". Толкова телефони, произведени от концерна, са били продадени само миналата година извън Китай.

Компанията попадна в търговския черен списък, обявен миналия петък от американския президент Тръмп. Сред другите американски компании, които прекратиха търговските взаимоотношения с "Хуауей" са "Интел" и "Куалком". В Европа, засега "Хуауей" притежава почти 30 процента от пазарния дял.

;

От "Хуауей"- България съобщиха за БНТ, че "Хуауей" ще продължи да предоставя ъпдейти на приложенията за сигурност и следпродажбено обслужване на всички съществуващи смартфони и таблети на марката, като това важи за всички устройства, които вече са продадени или все още са на склад.

На устройствата, които вече са продадени или в момента са в продажба, ще могат да се използват Google Play, Gmail, както и останалите приложения на Google и на трети страни, както обикновено. Всички тези приложения ще получават ъпдейти. Също така тези устройства ще получават ъпдейти до Huawei EMUI.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реновират емблематичната улица Малко Търново в София
Реновират емблематичната улица "Малко Търново" в София
Отново градушки и щети в Северна България
Отново градушки и щети в Северна България