НОВИНИ

Гугъл мапс случайно разкри секретни военни обекти на Тайван

Тайванското правителство се опитва да потуши мащабен скандал, свързан със сигурността на военни обекти на страната, които случайно са били разкрити от Гугъл мапс. След обновяване на приложението, в което има снимки с изключително висока резолюция, в него могат да се видят секретни ракетни силози и дори типа на ракетите, алармират от Тайпе.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:34, 16.02.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
гугъл мапс случайно разкри секретни военни обекти тайван

От тайванското министерство на отбраната са изпратили официално искане до Гугъл да замъгли изображенията на секретните военни обекти, които могат да бъдат видени в детайли от "враговете на родината"и могат да застрашат националната сигурност на страната.

Министърът на отбраната Йен Де-фа заяви, че реално обектът може да бъде преместен, тъй като ракетните установки нямат фиксирана позиция. Информацията беше потвърдена от анонимен военен източник, който подчерта, че вероятни снимките са остарели, тъй като Тайпе често премества отбранителните си съоръжения, за да "ги скрие и да заблуди врага".

Министър Йен Де-фа заяви, че е сформиран специален екип, който да работи в тясно сътрудничество с Гугъл, за да се избегнат подобни инциденти за в бъдеще. По думите му трябва да се преразгледа основно и закона за отбраната, според който разкриването на местоположението на секретни военни обекти се наказва със затвор.

Това не е първият подобен инцидент. През 2016 година Тайпе помоли Гугъл да свали от приложението си снимки, на които се виждаха военни обекти на остров Тайпин в Южнокитайско море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заев и Ципрас ще получат наградата Евалд фон Клайст в Мюнхен
Заев и Ципрас ще получат наградата "Евалд фон Клайст" в Мюнхен
Влошило се е състоянието на 27-годишния мъж, заразен с морбили
Влошило се е състоянието на 27-годишния мъж, заразен с морбили