Тайванското правителство се опитва да потуши мащабен скандал, свързан със сигурността на военни обекти на страната, които случайно са били разкрити от Гугъл мапс. След обновяване на приложението, в което има снимки с изключително висока резолюция, в него могат да се видят секретни ракетни силози и дори типа на ракетите, алармират от Тайпе.

От тайванското министерство на отбраната са изпратили официално искане до Гугъл да замъгли изображенията на секретните военни обекти, които могат да бъдат видени в детайли от "враговете на родината"и могат да застрашат националната сигурност на страната.

Министърът на отбраната Йен Де-фа заяви, че реално обектът може да бъде преместен, тъй като ракетните установки нямат фиксирана позиция. Информацията беше потвърдена от анонимен военен източник, който подчерта, че вероятни снимките са остарели, тъй като Тайпе често премества отбранителните си съоръжения, за да "ги скрие и да заблуди врага".

Министър Йен Де-фа заяви, че е сформиран специален екип, който да работи в тясно сътрудничество с Гугъл, за да се избегнат подобни инциденти за в бъдеще. По думите му трябва да се преразгледа основно и закона за отбраната, според който разкриването на местоположението на секретни военни обекти се наказва със затвор.

Това не е първият подобен инцидент. През 2016 година Тайпе помоли Гугъл да свали от приложението си снимки, на които се виждаха военни обекти на остров Тайпин в Южнокитайско море.