НОВИНИ

Гугъл с нови политики за случаите на сексуални посегателства

Гугъл обновява политиките си, свързани със случаите на сексуални злоупотреби. Планът предвижда и наказания за служители, които не се съобразят с новите изисквания. Това се случва на фона на безпрецедентните протести на служители на Гугъл от миналата седмица, срещу начина, по който интернет гиганата се справя с проблема.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:18, 12.11.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Планът за действие беше оповестен в писмо на изпълнителния директор на Гугъл - Сундар Пичай до служителите, публикувано в блога му. "Ние разбираме, че в миналото не сме се справяли с ред неща подобаващо, за което искрено се разкайваме. Ясно е, че са нужни промени", се казва в посланието. Новите вътрешни правила предвиждат много по-голяма прозрачност на разследването на случаите на сексуални посегателства и огласяване на резултатите от тях.

От Гугъл се ангажират да подкрепят повече онези, които подават сигналите и да удвоят усилията си, за да може компанията да бъде работно място с равнопоставени служители, с гаранции за справедливост и уважение. Предвижда се случаите на сексуални злоупотреби в интернет гиганта да бъдат разглеждани от арбитражни съдилища. Обученията за предотвратяване на сексуален тормоз стават задължителни, а онези които не ги посещават, ще бъдат санкционирани.

През изминалата седмица служителите на Гугъл в цял свят излязоха на безпрецедентен протест. Те напуснаха работните си места като израз на недоволство от начина, по който компанията се справя със случаите на сексуални злоупотреби. Конкретна причина за протеста стана разкритие на Ню Йорк Таймс, че мениджър от висшия състав, след напускането си, е получил обезщетение в размер на 90 милиона долара, въпреки основателните съмнения за сексуални посегателства.

И това далеч не е единичен случай, написа още изданието. А след обявяването на екшън-плана, служителите на Гугъл получиха писмо, в което пише, че за 2 години по обвинения в непристойно поведение са били уволнени 48 души, като 13 от тях са били от висшия мениджърски екип. На никого от тях не са изплатени компенсации, се посочва още в писмото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От  Камарата на строителите заплашиха с протест
От Камарата на строителите заплашиха с протест
​Антон Кутев: Не е невъзможно парламентарните избори да бъдат преди европейските
​Антон Кутев: Не е невъзможно парламентарните избори да бъдат преди европейските