Климатичните промени са една от най-сериозните заплахи за планетата ни, доколкото те ще доведат до разрастването на всички съществуващи глобални проблеми, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на Азиатския икономически форум (АЕФ) в Боао, Китай.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН
Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН © БТА

Генералният секретар на ООН припомни, че през 2015 г. в беше подписано Парижкото споразумение за климата, само че неговото осъществяване върви прекалено бавно, в сравнение с наблюдаваните по света нежелани трансформации на дългогодишните промени във времето. „Както и преди, наблюдавам сериозни инвестиции и субсидии във въглеводородните енергийни ресурси . Може да се каже, че по този начин сами си копаем гроба“, каза Гутериш.

Антониу Гутериш, генерален секретар на ООН: Ние се сблъскахме с проблем, който е способен да унищожи резултатите от всички наши старания. Климатичните промени са глобална заплаха, и тя е в състояние да доведе до разрастване на други проблеми, включително бедност, кризи, конфликти и сблъсъци.
САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

САЩ се оттеглят от Парижкото споразумение за климата

Американският президент Доналд Тръмп обяви късно снощи, че ще изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата. Така, страната ще стане е...