НОВИНИ

​Гвардейският духов оркестър набира музиканти

Търсят се четирима младежи до 33 години. Освен музикално образование, кандидатите трябва да имат и добра физическа подготовка, а конкурсът ще бъде в края на август. Какво още се очаква от музикантите разказва Цанка Николова.

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:48, 04.08.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Между отговорността зад пагона и любовта към музиката. При -15 градуса през зимата и +40 през лятото. Момчетата и момичетата от гвардейския духов оркестър остават верни на своята професия.

Майор Йордан Христов, диригент на Гвардейския представителен духов оркестър: Това е една трудно осъществима симбиоза между военен и оркестрант, защото знаете, че нашата професия е освен, че трябва да се изразяваш музикално, както на ниво, трябва да знаеш и че тук се казва: "Тъй вярно!" и "Слушам!" и се изпълнява.

Свободни са позициите за тенор-баритон, цугтромбон и две за ударни инструменти. Кандидатите трябва да подготвят гама, два етюда и концертна пиеса за изпит пред комисия. Полагат и изпит по физическа подготовка - коремни преси, лицеви опори, 10 отсечки по 10 метра и 1 км бягане за норматив. А след прием в оркестъра и 4 месеца подготовка получават и военно звание "младши сержант".

Офицерски кандидат Иван Иванов, церемониалмайстор на Гвардейския представителен духов оркестър: Специална подготовка по съответния инструмент под ръководството на диригентите и помощник-диригентите, т.е. работа в зала, свирене, физическа подготовка ежедневна за поддържане на кондицията и строева подготовка на плаца за церемониите.

Въпреки строгата дисциплина по лицата на всички е изписано удоволствие. Но работата е и изпитание - както за тялото, така и за духа. И далеч не е професия само за мъже. В оркестъра има 72-ма музиканти, сред които и жени. А пагонът тежи еднакво за всички - коства им много физически и морални усилия. И жените по нищо не отстъпват на мъжете. Всички те са лицето на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 100 автомобила и мотоциклета участваха в ретро парад във Видин
Близо 100 автомобила и мотоциклета участваха в ретро парад във Видин
Какви са рисковете, ако решите да имате дете с чужд гражданин?
Какви са рисковете, ако решите да имате дете с чужд гражданин?