Шлемовете на швейцарските гвардейци на папата вече са високотехнологични - от пластмаса, с тегло само 570 грама, за разлика от железните с тегло около два килограма, съобщи сайтът Суисинфо.

© снимка: БТА / АРХИВ

Днес 98 каски от новия модел бяха връчени на гвардейците в Рим, а над 120 ще бъдат доставени до края на годината. Изработката на един нов шлем трае около един ден. Той струва между 900 и 1000 швейцарски франка (между 795 и 883 евро) - много по-малко от ръчно кования. Новото пластмасово изделие е създадено чрез сканиране на традиционния модел от XVI век, компютърна обработка и отпечатване с триизмерен принтер в Щанс, Швейцария. Материалът е устойчив на ултравиолетови лъчи, предвидена е и вентилация.

Високотехнологични шлемове получи Ватиканската швейцарска гвардия (СНИМКИ)

Високотехнологични шлемове получи Ватиканската швейцарска гвардия (СНИМКИ)

Най-малката армия в света, ватиканската Швейцарска гвардия се сдоби с нови попълнения и с нов високотехнологичен шлем, предаде ДПА.

Дизайнът на униформата на швейцарската гвардия не е осъвременяван от 1914 г. Алебардите и мечовете, които папските гвардейци носят, не са истински, но за спешни случаи разполагат и с модерни оръжия. Швейцарската гвардия е армията на Ватикана. Тя съществува от 1506 г. Състои се от швейцарски войници, които охраняват папата и резиденциите му, в Рим и по време на пътуванията му. Папските гвардейци са 110 на брой. Те трябва да са швейцарски граждани с католическо вероизповедание на възраст до 30 години, да не са осъждани и да са отбили военната си служба.

Новите попълнения в швейцарската гвардия на Ватикана положиха клетва

Новите попълнения в швейцарската гвардия на Ватикана положиха клетва

Новите попълнения в швейцарската гвардия на Ватикана положиха клетва. Доверената войска на понтифа преминава през реорганизация.