НОВИНИ

Гюлен: Готов съм да се върна в Турция, ако вината ми наистина се докаже

Живеещият в доброволно изгнание в САЩ турски опозиционер Фетхулах Гюлен настоя за международно разследване на обстоятелствата около опита за военен преврат в Турция и заяви, че е готов да се върне у дома, ако следствието докаже и най-малка част от обвиненията срещу него.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:13, 12.08.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света
гюлен готов съм върна турция вината наистина докаже

В своя статия във френския в. „Монд” Гюлен заявява: „Обръщам се с призив към турските власти и им обещавам пълно сътрудничество. Настоявам разследването на опита за този държавен преврат да се проведе от независима международна комисия. Ако и една десета част от обвиненията срещу мен се потвърдят, се задължавам да се върна в Турция и да понеса отговорност”, пише Гюлен.

За пореден път турският опозиционер отхвърля обвиненията, че е замесен в опита за преврат от 15 юли и подчертава, че неговата организация никога не се е домогвала до политическа власт.

Според Гюлен, сред участниците в метежа наистина може да има „военни, които декларират, че симпатизират” на движението му.

„Говоря без всякакви угризения на съвестта, че това са изменници, които подкопаха единството и целостта на страната, личности, които предадоха идеалите ми и доведоха до стотици и хиляди жертви”, казва Гюлен.

Всички виновни трябва да бъдат наказани от правосъдието, но в съвременна Турция съдебната система не вдъхва доверие.

„Никой – нито аз, нито който и да е друг, не стои над закона, и искам всички виновни, каквато и да е тяхната принадлежност, да получат наказанието, което заслужават, в рамките на справедлив процес. Но от 2014 година съдената система е изцяло под управлението на властите и затова вероятността за справедлив процес е близка до нула. Ето защо призовах да се създаде международна комисия и обявих, че ще се съглася със заключенията й”, подчертава Гюлен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силвия Дънекова: Не чувствам вина, сигурна съм за себе си
Силвия Дънекова: Не чувствам вина, сигурна съм за себе си
Министър Ивелина Василева инспектира пречиствателната станция на курорта Лозенец
Министър Ивелина Василева инспектира пречиствателната станция на курорта Лозенец