НОВИНИ

Гюнтер Ферхойген пред БНТ: България напълно оправда доверието отпреди 20 години

Президентът от 1997 до 2002 година Петър Стоянов ще получи наградата тази година за Европейски принос. Призът е за историческия принос на Стоянов за интеграцията на България в Обединена Европа. Един от гостите на церемонията ще е Гюнтер Ферхойген, еврокомисар по разширяването от 1999 до 2004 година, който беше гост в студиото на Сутрешния блок на БНТ, заедно с бившия министър по европейските въпроси Гергана Паси.

bnt avatar logo
от БНТ
09:22, 07.10.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Днес ще бъде връчена втората награда на "ПанЕвропа", която носи името на проф. Иван Шишманов, учредител на "ПанЕвропа" през 1926 година. Гости на церемонията ще бъдат комисарят Гюнтер Ферхойген и докладчикът за България Джефри ван Орден, заяви Гергана Паси. При избора на Петър Стоянов роля има работата на българския президент за присъединяването на България към ЕС.

Гюнтер Ферхойген: България и Румъния, това беше един много тежък случай. Тогава, що се отнасяше до разширяване на ЕС сред младите демокрации в Европа, България изобщо не беше предвидена в началния етап на разширяването на ЕС на Изток и тогава според мен това не беше справедливо спрямо България. Аз смятах, че всички млади демокрации от Централна и Източна Европа трябва да получат един и същи шанс, а защо България да бъде изключена от този процес? През 1999 година, когато аз в Германия бях министър по европейските въпроси, в тази своя функция, с почти всички свои колеги аз разговарях по този въпрос и проучихме този въпрос, дали има шанс за България. И с течение на годината 1999 мнението се промени, тогава беше войната в Косово и ние разбрахме колко е важна стабилността в Югоизточна Европа, и че тази стабилност, без ясна връзка на България и Румъния с европейските структури, не може да бъде постигната. С този аргумент аз успях да убедя комисията и също така и правителствените и държавни глави през 1999 година в Хелзинки. И днес, 20 години по-късно, съм изключително щастлив да кажа, че България напълно оправда доверието, което ние вложихме в нея преди 20 години. Това решение от 1999 година беше правилно.

Повече от коментара на Гюнтер Ферхойген и Гергана Паси, вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция прехвърли 570 мигранти от остров Лесбос в Солун
Гърция прехвърли 570 мигранти от остров Лесбос в Солун
Австрийският външен министър e на посещение в Северна Македония
Австрийският външен министър e на посещение в Северна Македония