Президентът от 1997 до 2002 година Петър Стоянов ще получи наградата тази година за Европейски принос. Призът е за историческия принос на Стоянов за интеграцията на България в Обединена Европа. Един от гостите на церемонията ще е Гюнтер Ферхойген, еврокомисар по разширяването от 1999 до 2004 година, който беше гост в студиото на Сутрешния блок на БНТ, заедно с бившия министър по европейските въпроси Гергана Паси.

Днес ще бъде връчена втората награда на "ПанЕвропа", която носи името на проф. Иван Шишманов, учредител на "ПанЕвропа" през 1926 година. Гости на церемонията ще бъдат комисарят Гюнтер Ферхойген и докладчикът за България Джефри ван Орден, заяви Гергана Паси. При избора на Петър Стоянов роля има работата на българския президент за присъединяването на България към ЕС.

Гюнтер Ферхойген: България и Румъния, това беше един много тежък случай. Тогава, що се отнасяше до разширяване на ЕС сред младите демокрации в Европа, България изобщо не беше предвидена в началния етап на разширяването на ЕС на Изток и тогава според мен това не беше справедливо спрямо България. Аз смятах, че всички млади демокрации от Централна и Източна Европа трябва да получат един и същи шанс, а защо България да бъде изключена от този процес? През 1999 година, когато аз в Германия бях министър по европейските въпроси, в тази своя функция, с почти всички свои колеги аз разговарях по този въпрос и проучихме този въпрос, дали има шанс за България. И с течение на годината 1999 мнението се промени, тогава беше войната в Косово и ние разбрахме колко е важна стабилността в Югоизточна Европа, и че тази стабилност, без ясна връзка на България и Румъния с европейските структури, не може да бъде постигната. С този аргумент аз успях да убедя комисията и също така и правителствените и държавни глави през 1999 година в Хелзинки. И днес, 20 години по-късно, съм изключително щастлив да кажа, че България напълно оправда доверието, което ние вложихме в нея преди 20 години. Това решение от 1999 година беше правилно.

Повече от коментара на Гюнтер Ферхойген и Гергана Паси, вижте във видеото.