Делото "Иванчева" се използва за да бъде ударена спецпрокуратурата. Това заяви в ефира на БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев. Според него определени кръгове в държавата се опитват да манипулират обществото, че доказателствата по делото са паднали и че основният свидетел на обвинението се е отказал от показанията си. Единственото, което прокуратурата може да направи в този случай, е да даде публичност на процеса, увери той.

Целия разговор гледайте във видеото:

Делото „Иванчева“ ще се използва, за да бъде ударена прокуратурата, заяви зам.-главният прокурор.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Някои хора заложиха на него с очакване, че при някои оправдателни присъди това щеше да бъде използвано за искане за закриване на спецпрокуратурата, оставки за главни и зам.-главни прокурори. Това беше политически залог.

Единицата за справедливост е онова, което присъжда съдът. Присъдите на подсъдимите по делото „Иванчева“ не са окончателни и спрямо българското законодателство те все още се водят невиновни, припомни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Спецсъдът осъди Иванчева на 20 години затвор

Спецсъдът осъди Иванчева на 20 години затвор

Бившият кмет на Младост Десислава Иванчева, която беше арестувана зрелищно в центъра на София преди година, получи 20 години затвор за подкуп от строи...

Иван Гешев коментира размера на присъдата с това, че подсъдимите по делото са привлечени по най-тежкия състав, който предвижда максимум от 30 години.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Досега законът не се прилагаше. Борбата с корупцията беше недостатъчна и това го отчита цялото общество и оттам се натрупва чувство за несправедливост. Когато започват първите стъпки, някои хора се уплашиха, че ще се случи и с тях същото.
Прокуратурата поиска по 20 г. затвор за тримата обвиняеми по делото „Иванчева“

Прокуратурата поиска по 20 г. затвор за тримата обвиняеми по делото „Иванчева“

Специализираната прокуратура поиска по 20 години затвор за тримата подсъдими по делото „Иванчева“. Близо година след зрелищния арест на Десислава Иван...

Не е сигурно, че подсъдимите са оправдани за получаване на подкуп, като преди това трябва да излязат мотивите на съда. Ако това наистина се окаже така, прокурорите няма да са съгласни с подобно решение, защото то не съответства със събраните доказателства, увери Гешев.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: По това дело бяха събрани възможно най-много доказателства. Всичко, което твърдяхме в досъдебното производство, е потвърдено в съдебното.
Адвокат Рангелов: Ще има ревизия в горните инстанции по делото "Иванчева"

Адвокат Рангелов: Ще има ревизия в горните инстанции по делото "Иванчева"

Бившият кмет на "Младост" Десислава Иванчева, която беше арестувана зрелищно в центъра на София преди година, получи 20 години затвор за подкуп от с...

При всяка инстанция е все едно битката започва отново - означава само, че един етап от процесът е приключил, обясни Гешев.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Когато и двете страни са недоволни, присъдата е балансирана и сравнително справедлива. В случая подсъдимите са недоволни от размера на наказанието, за нас то е справедливо.

Искаме гражданите да чуят всичко, искаме публичност, защото не се страхуваме от нищо, заяви зам.-главният прокурор. Той увери, че не се притеснява от намерението на Десислава Иванчева и Биляна Петрова да го съдят за уронване на престижа и клевета, тъй като по думите му това е рутинно действие на множество подсъдими, което се прави с цел да се окаже натиск.

Ветко и Маринела Арабаджиеви отказаха доброволна екстрадиция

Ветко и Маринела Арабаджиеви отказаха доброволна екстрадиция

Испански съд е постановил Ветко и Маринела Арабаджиеви да останат в ареста докато се вземе решение по искането на България за екстрадицията им у нас....

На първа инстанция екстрадицията на Арабаджиеви е допусната. Иван Гешев допълни, че макар делото да е голямо и събраните доказателства да са много, амбицията на прокуратурата е да го завърши в максимално кратък срок. Последните анализирани доказателства по делото са 26 телефона, ползвани от Арабаджиеви, разкри той.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: В шест от телефоните бяха намерени интересни доказателства.

Той добави, че в част от телефоните са били намерени „анализи на служители от НАП“, както и информация за магистрати и за самия зам.-главен прокурор.