Хотели и ресторанти във Варна ще са пълни в новогодишната нощ предимно с българи. В курортите обаче съставът на клиентите е по-разнообразен. В Балчик 90 процента от почивните бази са заети от румънски туристи, които за поредна година предпочитат да...

Хотели и ресторанти във Варна ще са пълни в новогодишната нощ предимно с българи. В курортите обаче съставът на клиентите е по-разнообразен. В Балчик 90 процента от почивните бази са заети от румънски туристи, които за поредна година предпочитат да отворят шампанското в България. Много чужденци ще празнуват на „Златни пясъци“, „Светите  Константин и Елена“ и „Албена“. Какви празнични оферти са ги привлекли, ще научим от Ива Георгиева, която е на пряката ни линия.

Когато става дума за Нова година, българите не пестят пари. Това много добре го знаят хотелиерите и ресторантьорите, за които важи поговорката „Ден година храни“. Край морето кувертите с преспиване в новогодишната нощ варират от 130 до 180 лева, в зависимост от категорията на хотела, менюто и шоу програмата, която излиза и най-скъпото удоволствие. Малко по-високи са цените на нощувките и резервациите за хотелите с 4 и 5 звезди, които предлагат по-богата и по-наситена празнична програма.

Резервациите за градските хотели и ресторанти във Варна са направени предимно от българи, като едва 5% от капацитета им е зает от чуждестранни туристи. Част от хората са направили резервациите си още през ноември, когато туроператорите са предлагали сериозна отстъпка за ранно записване. Туризъм край морето по това време на годината може да не предлага възможности за зимни спортове, но пък много от хотелите имат спа-центрове, а и обикновената разходка край зимното море е прекрасен начин за разтоварване от стреса.

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите: "От най-различни градове от България, което е добре за нас, защото вътрешният пазар и министърката каза тази година, че трябва да е приоритет за туризма. Радваме се, че българи идват, а не да излизат в чужбина."

Някои от хотелиерите са пуснали примамливи оферти, според които, ако клиентът избере и нощувка към празничната вечеря, цената, се оскъпява само с 10 лева. Така много хора, които живеят в града също избират да нощуват в хотелите.

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите: "Тези 10 лева той ще ги даде за такси така или иначе през нощта. И ние имаме доста резервации от варненци, които ще спят във Варна. Естествено празникът става много по-пълен, защото празнуваш до късно. Както се казва по чехли се прибираш в стаята си. На следващия ден имаш късно освобождаване, имаш “брънч” до късните часове. Така че един наистина приятен празник да си отпразнуват и варненци, а не само от страната."

Хотелите в курортите около Варна също ще се радват на огромен брой посетители. Местата в тях са заети почти 100%, като една от най-предпочитаните дестинации за празнуване в новогодишната нощ отново е курортът “Златни пясъци”.

Стела Деянова, собственик на хотел в курорта “Златни пясъци”: "Ние се готвим за Нова година, хотелът е пълен за Нова година."

Най-предпочитани са пакетите, включващи 2 или 3 нощувки. Не липсват и гости, които ще останат във Варна или в околните курорти през цялата първа седмица на Новата година.

За тези, които предпочитат споделеното посрещане на Новата година, са празничните концерти на открито. Всички те ще се проведат при засилени мерки за сигурност по площадите и курортите. Полицията ще следи за реда в новогодишната нощ, ще има повишено присъствие на униформени на местата с масово събиране на хора, масови проверки на багажи, документи за самоличност и автомобили. Ще има и по-строг пропускателен режим на провежданите на открито новогодишни тържества. От МВР подчертават, че всичко това е част от общите мерки заради повишената терористична опасност в страните от Европейския съюз, но няма регистрирана конкретна заплаха за България.