НОВИНИ

Аптекарите настояват за единни цени на лекарствата

Аптекарите настояват за единни цени на лекарствата и отлагане и помощ при въвеждане на новите електронни системи за контрол в сектора.Днес техни представители се срещнаха със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Разбраха се Здравното министерство да включи представители на протестиращите фармацевти в нова работна група, която да изработи стратегия за развитие на лекарствения сектор в България.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:01, 26.02.2019
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Срещата между протестиращите и заместник-здравния министър не довела до конкретни решения, но дала надежди. С това убеждение аптекарите си тръгнаха от министерството.

Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара: Зам.-министър Пенков каза, че в мнозинството от предложенията си, които сме поставили, има достатъчно резон и се ангажира да ги предадат към министъра, за да могат да бъдат обсъдени.
;

Аптекари се оплакаха и че системата продължава не работи ефективно.

Пенка Минева - председател на Регионалната фармацевтична колегия: Пищи, показва червени сигнали... Но всички в момента говорим "нормално е, в системата има грешки. Което изобщо не е нормално, защото нали уж това чакаме - ако светне червеният сигнал, това означава, че има нещо нередно и би трябвало да блокираме лекарство. Така че - абсолютен хаос е в момента.

За да не става хаосът по-голям, фармацевтите имат предложение и за другите системи, които ще се въведат.

Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара: Системите на НАП, със системата за електронно досие и електронна рецепта и системата за верификация да бъдат планирани и така пуснати, че всъщност да представляват едно цяло.
;

Що се отнася до протеста от миналата седмица настояха, че протестиращите аптеки са били 774 на брой, а не 38, каквито данни даде Здравната каса. Постарали са се пациентите да не пострадат.

Георги Неделчев - собственик на аптеки: Има аптеки, които наистина изпълняваха спешните поръчки за инсулини, за животоспасяващи лекарства.

Протестът им нямало да спира, ще работят с жълти жилетки.

;

Говорили и за четците за верификацията на лекарствата.

Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара: Нашето искане е да се изпълни член 31 на регламента за верификация, който твърди, че този финансов разход трябва да се поема от фирмите производител на лекарства.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търговци на Женския пазар протестираха срещу високите наеми на сергиите
Търговци на Женския пазар протестираха срещу високите наеми на сергиите
87% от кубинците одобриха проекта за нова конституция
87% от кубинците одобриха проекта за нова конституция