Австралия е поредната страна, която забрани Боинг 737 Макс 8 след смъртоносната катастрофа на Етиопските авиолинии този уикенд. "Това е временна забрана докато чакаме за повече информация, за да преразгледаме рисковете за безопасността ако Боинг 737 Макс 8 продължи да лети от и към Австралия", заяви Шейн Кармоди, изпълнителен директор на Австралийската службата за безопасността на цивилната авиация.

От службата казват още, че много съжаляват за неудобството за някои от пътниците, но вярват, че най-важно е безопасността винаги да е на първо място. "Фиджи Еърлайнс" ще е единствената авиокомпания, която ще бъд засегната от забраната.

Федералната служба по авиацията на САЩ обяви, че ще се намеси "веднага" ако има притеснения за сигурността на полетите с този самолет.

В Русия, Турция, САЩ, Италия, Норвегия, Исландия и други държави, различни авиопревозвачи казаха, че държат връзка с производителя на самолета Боинг, но засега машините ще продължат да летят.

По-рано Етиопия, Китай, Каймановите острови, Монголия и Република Южна Африка, Сингапур забраниха на самолети от този модел да излитат или кацат. Притесненията са, че модерният самолет може да има конструктивен дефект.

След като през есента такъв модел падна малко след излитане в Индонезия, същото се случи в неделя в Етиопия. При двата тежки инцидента загинаха общо 346 души.

Авиационен експерт: В българските авиолинии няма самолети Боинг 737 Макс 8

Авиационен експерт: В българските авиолинии няма самолети Боинг 737 Макс 8

След Китай, който забрани полетите с около 60 самолета Боинг 737 Макс 8 на своите авиокомпании, към забраната се присъединиха Етиопия и Каймановите ос...