НОВИНИ

България се включи в борбата с двойните стандарти на храните в Европа

Министърът на земеделието и храните Христо Бозуков представи в Брюксел позицията на страната. България и още 4 европейски страни искат забрана на стоките с по-лошо качество. Tестове, проведени в Чехия и Словакия показват, че съставът на стоките в новите и старите членки на ЕС е различен, като в новите използваните продукти са с по-беден състав и по-лошо качество в сравнение с тези, предлагани на западния потребител. Изследванията предизвикаха гнева на лидерите на страните от Вишеградската четворка.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:25, 06.03.2017
5156
Чете се за: 01:26 мин.
У нас

Земеделският ни министър е направил предложение да бъде създаден Европейски орган, който да следи за спазване на качеството на храните, така че те да бъдат еднакви в Западна и Източна Европа. Но интересното е,че германският министър на земеделието остро се е противопоставил на това предложение.

Проф. Христо Бозуков - министър на земеделието и храните: "Немският земеделски министър каза, че няма нужда да се натоварват европейските структури с още 700 чиновници, което за мен не е разбираемо. Защото за други неща няма проблем да се сформират контролни групи. Но явно интересът на Германия в случая е друг. Но Комисарят за защита на потребителите се изказа в подкрепа на нашето искане за еднакви стандарти във всички страни-членки."

Представители на големи западни фирми, производителки на храни са заявили, че може да има разлика в храните, но това го правят, за да се съобразят с отделните вкусове на хората в различните източно-европейски страни.

Изследванията за качеството на храните предизвикаха гнева на лидерите на страните от Вишеградската четворка, но и много реакции сред обикновените хора, както и на представители на различни институции.

Храните за източния пазар са с по-лошо качество. Това e категоричното доказателство след направените изследвания в лаборатория в Словакия.

Богомил Николов, Активни потребители: "За един и същи производител - не може да има такава голяма разлика. Въпреки че не могат да са 100% еднакви. Ще дам пример с бирата. Тя се прави с местна вода."

Според резултатите от направените проби, колбас от една и съща марка съдържа различно количество мазнини и вода в зависимост от това дали е произведен за Западна или за Централна, или източна Европа. В същото време обаче съдържанието на съставките старателно е описано от производителите."

Д-р Донка Байкова: "По-високите мазнини означава, че са сложили повее сланина отколкото добро месо.Отдавна апелираме за това кроасаните да са със вкуса на тези във Франция, а не с много "Е"-та. Произвеждаме кифлички за вътрешния пазар с "Е"-та, а за Франция представете си с хубави съставки."

Храните, които се внасят в България от Западна Европа се подчиняват на общоевропейското законодателство и отговорен за качеството им е основно производителят. А Регулаторният орган у нас, който следи за качеството, е Агенцията за безопасност на храните.

Кремена Тодорова, БАБХ: "Официално не сме получавали сигнали за разминаване за качеството и не е наложило да контролираме точно това разминаване на качеството в различните държави членки."

Днес страните от Вишеградската четворка представиха проблема в Брюксел и се надяват на промяна на законодателството в ЕС. Вера Йоурова, еврокомисар по правосъдието, нарече практиката на големи международни марки "подвеждаща, нетърпима и несправедлива" и обеща да направи всичко възможно, за да я спре.

На днешното заседание в Брюксел министрите разглеждат и дискутират също така нелоялните търговски практики на големите търговски вериги.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизборен диспут за икономическото изоставане на русенския регион
Предизборен диспут за икономическото изоставане на русенския регион
Наводниха се останки от римски амфитеатър в София
Наводниха се останки от римски амфитеатър в София