НОВИНИ

И България ще участва в "Пафос - европейска столица на културата 2017"

Кипърският град Пафос е избран за европейска столица на културата за 2017 г. В програмата му трябва да има българско участие - поканата за това беше отправена от кмета на града към министър Вежди Рашидов по време на работното му посещение в Кипър.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
11:50, 23.04.2016
Чете се за: 00:31 мин.
Още

С около 50 000 жители на брега на морето, Пафос е малък град, но историята му е забележителна. В продължение на 6 века той е бил столица в античния свят. И днес, за да стигнеш до него, минаваш през една от великите легенди на древността, която казва, че именно до тези скали от морската пяна се е родила Афродита.

Историческите паметници в града са много и на открито - това вдъхновило организационния комитет да се пребори за културна столица на Европа с проект, наречен работилница на открито, разказа кметът Федонас Федонос. Основната програма ще бъде под небето на Пафос и селцата наоколо край археологическите забележителности. Тя ще струва 8 млн. евро, но предварителните вложение достигат 36 млн. - и всичко се набира от инвеститори.

;

След мониторинг на подготовката, ЕК е присъдила наградата "Мелина Меркури" на Пафос и бонус от 1 млн. евро. Министър Рашидов се ангажира с организирането на Ден на България в Пафос, а контактите с Пловдив, който ще поеме щафетата през 2019 г., вече са започнали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национално състезание между 130 топ готвачи в Пловдив
Национално състезание между 130 топ готвачи в Пловдив
Ямбол зове: Да помогнем на Петя
Ямбол зове: "Да помогнем на Петя"