НОВИНИ

И Делян Добрев с обвинение за АЕЦ "Белене"

Прокуратурата повдигна обвинение за умишлена безстопанственост на бившия енергиен министър Делян Добрев заради АЕЦ "Белене". Мярката му за неотклонение е подписка. През октомври Добрев, който е депутат от ГЕРБ, се отказа от имунитета си, след внесено искане от главния прокурор Сотир Цацаров. Днес той стана петият обвиняем по мегаразследването "Белене", трима от тях са министри. Вчера обвинение беше повдигнато на Румен Овчаров, а преди месец и на Петър Димитров.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
16:24, 18.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Делян Добрев прекара 2 часа в следствието. И излезе като обвиняем. Каза, че не е извършил престъпление и съвсем скоро щял да докаже своята невинност. Отказа да коментира детайли по обвинението, защото можело да навреди на защитната му позиция.

Делян Добрев - бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма: С моя подпис беше спряна далаверата Белене. Някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата страна на Петър Овчаров и Румен Димитров, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието, докато моят подпис стои под предложението за спиране.

Според държавното обвинение като енергиен министър в първия кабинет на ГЕРБ Добрев не е направил необходимото, за да се прекрати договора и да спре плащанията към архитект-инженера "Парсънс", след като през март 2012-а проектът "Белене" е спрян с решение на Министерския съвет и Народното събрание. Твърди се, че щетата за НЕК е над 4 и половина милиона евро.

Делян Добрев - бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма: Министърът не подписва такива договори и не прекратява такива договори. Каквото е било необходимо и е било в моята компетентност аз съм го направил. От документите, с които се запознах ми е още по-странно и още по-неразбираемо какво правя аз тук. Имам съмнения кой го прави. Или по-скоро знам защо се прави. Благодаря ви!

И след петия подведен под отговорност, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че кръгът от обвиняеми за "Белене" не е изчерпан. Тя призна, че прокуратурата е забавила обвинението на Добрев, заради изборите, въпреки че кампанията беше по средата, когато имунитетът му беше поискан.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Действия от страна на прокуратурата в рамките на тези 30 дни винаги политиците се опитват да го интерпретират през политическите си възгледи. Не искахме действията на прокуратурата да се политизират.

За "Белене" вече са обвиняеми двама бивши шефове на НЕК и трима бивши министри.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джазмени от различни поколения свирят в Русе
Джазмени от различни поколения свирят в Русе
Удължават до края на януари процедурата за концесия на Летище София
Удължават до края на януари процедурата за концесия на Летище София