НОВИНИ

И деца станаха мишена на телефонни измамници

Децата в София - на прицел на телефонните измамници. В последния случай престъпниците дори са проучвали предварително семейството и 13-годишното им дете. Те са използвали информацията в телефонния терор, продължил близо 2 часа. От съображения за сигурност, семейството пожела да остане анонимно и застана с гръб към камерата. В същото време по думите на бащата полицията не е реагирала.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
18:48, 02.12.2016
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Преди три дни 13-годишно момче, което условно наричаме Калоян, се прибира от урок. Часът е 10:30 сутринта, а родителите му са на работа.

Докато детето се подготвя за училище, непознат номер му звъни. Човекът от другата страна се представя за директор в училището, където майка му е преподавател.

Калоян: Този ми казва, че се обажда директорът на 31-во училище и ми казва, че майка ми е тежко ранена, защото е избухнало парното и е станало пожар. Аз звъннах на майка ми и тя не ми вдигна и много се стресирах".

И тъй като версията на измамниците изцяло съвпада с реалността, детето нито за миг не се усъмнява, че е станало жертва на телефонна измама. Минути по-късно, престъпниците звънят отново.

Калоян: "Понеже трябват няколко златни шини и пирона и ми каза, че парите трябва да се намерят и искат 15 000 лв. След това ми каза, че баща ми му е казал, че парите са вкъщи".

На въпроса къде е баща му, измамниците отговарят, че в този момент дарява кръв, за майка му. След това започват да му подсказват къде биха могли да са скрити парите. Държат детето на телефона, докато то рови из апартамента и го уверяват, че когато намери сумата ще пристигне линейка, да го заведе в болницата. След дълго търсене, обаче Калоян се усъмнява в думите на измамниците.

Калоян: "Аз затворих за малко и той взе, че ми звънна и аз го питах: "Тати, кога свърши преливането" и той ми каза: "Какво, какво?"

Осъзнал, че детето му е станало жертва на измама, таткото веднага звъни на полицията.

Петър: "Докато ставаше всичко това, аз естествено тичах към вкъщи. Може би за пет минути стигнах".

Оказва се, че в процеса на разговора с престъпниците, Калоян е дал и адреса си. Докато тича към дома бащата звъни на 112 за да потърси помощ от полицията. Но вместо патрул на адреса, те изпратили екип, който да обикаля из района.

Петър: Не се притеснявайте, те са само телефонни измамници, те не са взломаджии, няма да дойдат и да ви нападнат". -Поискаха ли показания от детето, направиха ли някакъв опит, за да разкрият случая? - Не, нищо друго не са поискали, аз попитах "Това ли е?" и те казаха "Да, това е, друго няма какво да направим".

Екипът ни изпрати запитване към полицията. От там ни отговориха, че докато случаят е на етап разследване, няма как да бъде изнесена информация.

Как се води разследване при положение, че показания от пострадалите не са взети, остава загадка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2019“
Нов изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2019“
Красимир Велчев: Това е правилният път от морална гледна точка
Красимир Велчев: Това е правилният път от морална гледна точка