Над 100 полета на едно от главните летища в Барселона бяха отменени днес, след като вече трети ден продължават протестите на про-сепартистките демонстранти. Достъпът до метрото и ж.п. транспорта в каталунската столица също е спрян. Съобщава се за множество сблъсъци между демонстраните и полицията.

Протестиращите спряха и днес работата на международното летище Ел Прат в Барселона. Спряно е и движението по главната магистрала в Жирона. Стотици пътници остават блокирани.

До демонстрациите се стигна заради решението на Върховния съд на Испания да наложи присъди от 13 години затвор на сепаратистките лидери за организирането на нелигитимния, според испанската държава, референдум за отделяне на Каталуния.

СХ: Куим Тора - настоящ лидер на Каталуния: Провеждането на референдум не е незаконен акт. Ние винаги ще настояваме тук, днес и в регионалния Парламент също - правото за самоопределяне е принзато от всички международни договори и е подписано от Испания.

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който напусна Испания след неуспешния референдум преди 2 години, се включи в протести пред седалището на Европейската комисия в Брюксел. От вчера срещу Пучдемон е наложена европейска заповед за арест.