НОВИНИ

И днес спасителната акция по въздух на Боян Петров се оказа неуспеша

Отново безуспешен опит за включване на хеликоптери в издирването на Боян Петров заради лошото време. Машините ще излетят утре рано сутринта. Това съобщи на пресконференция китайският посланик у нас Джан Хай Джоу. По-рано през деня дипломатът запозна и президента Румен Радев с хода на спасителната операция. Три групи от близо 100 души се включват в издирването на алпиниста. Надеждите са до неделя да стигнат Лагер 3

Айше Сали
от Айше Сали
19:57, 11.05.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

И днес спасителната акция по въздух на връх Шиша Пангма се оказа неуспешна. Трите хеликоптера са на площадка на височина 3700 м. в очакване на по-добро време.

Машините ще кръжат в радиус от 10 км около лагерите. В търсенето на Боян Петров се включват едни от най-опитните алпинисти и познавачи на района, както и китайските Военновъздушните сили.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Утре рано сутринта, когато се очаква вятърът да, такъв че да позволи изкачване на хеликоптери, ще продължи издирването. Надяваме се вече и техниката да се качи горе. Това са възможно най-добрите екипи за спасяване.
;

25 спасители и 75 души медицински и логистичен екип ще се включат в издирването на Боян Петров. Първите две групи от общо 12 спасители вече са в Лагер 1. Утре седем от тях ще тръгнат към Лагер 2, а петима след това ще продължат към третия лагер. Останалите 13 души са в готовност, но в момента се намират в Базовия лагер.

Джан Хайджоу, посланик на Китай в България: По време на спасителната операция най-важното нещо ще бъде да запазим човешкия живот. Ще насочим издирването основно на височина 7500 м. и мястото, където Боян Петров е забелязан за последно. Очакваме добри новини на 13 май.

Дипломатът подчерта още, че е оказано съдействие на треньора и асистента на Боян Петров, за да тръгнат възможно най-бързо към мястото на инцидента. Очакването е до 14 май спасителите да атакуват върха. А как ще продължи операцията, ако не намерят Боян Петров, ще решат след като видят резултатите от действията през следващите дни. Направена е и втора сателитна снимка на Шиша пангма. Анализът ѝ продължава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Одобрението на сделката за ЧЕЗ ще се забави, показва справка в регистъра на КЗК
Одобрението на сделката за ЧЕЗ ще се забави, показва справка в регистъра на КЗК
Представяне на книгата „Атентатът срещу папата. Истинската история“
Представяне на книгата „Атентатът срещу папата. Истинската история“