НОВИНИ

И финансовият министър потвърди, че ще има 10% увеличение на бюджетните заплати

10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 2019 г. ще има. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов след края на правителственото заседание. Увеличението, обаче, няма да е "на калпак", подчерта Горанов. Изключение правят учителите, които ще получат увеличение с 20%.

Александър Марков
от Александър Марков
11:37, 12.09.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

След като през последните 2 дни финансовият министър и премиерът Бойко Борисов неколкократно заявиха, че се предвижда увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 1 януари 2019 г., след края на днешното правителствено заседание финансовият министър в крайна сметка потвърди това решение. Той заяви, че в бюджета за 2019 г. ще бъдат заделени 1 млрд. лева за тази цел. Около 430 000 души ще бъдат засегнати от това решение.

Владислав Горанов - министър на финансите: Макропрогнозата за следващата година и очакваните допълнителни приходи в резултат на увеличението на БВП и подобрената събираемост дават възможност да предвидим от началото на следващата година увеличение с 10% на разходите за персонал за цялата бюджетна сфера. В продължение на предварително анонсираната политика за удвояване на възнагражденията в средното образование, при тях увеличението ще бъде с 20%. Очакваме това увеличение на възнагражденията да повлияе положително и на целия пазар на труда, като изтласка и останалите доходи в страната. Разбира се от увеличените разходи за персонал ще последва и по-голям приход в социалните и здравноосигурителни фондове.

Горанов допълни, че подобно решение за увеличаване на заплатите не е взимано от 2008 г. и коментира идеите за здравна реформа и въвеждането на втори стълб за здравно осигуряване. Горанов призна, че идеята на здравния министър Кирил Ананиев за въвеждането на т.нар. здравна застраховка влиза в противоречие с управленската програма и обещанието да не се увеличава данъчната тежест. По думите му идеята на Ананиев е само един от многото варианти, които се обсъждат в правителството. Горанов е привърженик на модел, в който се предвижда демонополизация на НЗОК. Кой от всички варианти ще бъде избран, ще стане ясно в края на септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петролът поскъпва заради урагана Флорънс
Петролът поскъпва заради урагана Флорънс
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Магията на театъра се завръща
"АРТ посоки" с Галя Крайчовска: Магията на театъра се завръща