НОВИНИ

И медиците в Чирпан ще протестират днес

Персоналът на болницата в Чирпан ще спре работа за един час днес по обед, защото болницата е на ръба на фалита, предаде репортерът на БНТ Десислава Петкова от „МБАЛ Чирпан ЕООД“. Според медиците в общинската болница проблемите са два - въвеждането на лимитите за прием на пациенти и стойността на клиничните пътеки.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
08:35, 15.01.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Проблемите на болницата са започнали, откакто са въведени разпоредбите за лимитиран прием на болни, заяви пред камерата на БНТ д-р Митева, началник на Детското отделение в болничното заведение. Ако медиците се борят за ограничаване на детската заболяемост и смъртност, не може да има лимит на приема, допълни тя. Тя отбеляза, че вторият проблем след лимитирането е неизплащането на клиничните пътеки, които са на една и съща стойност от години насам.

д-р Митева, началник на Детското отделение към „МБАЛ Чирпан ЕООД“: Борбата е много сериозна да запазим всеки един детски живот.

В това време болницата трупа задължения, защото се налага тя да закупи лекарствени продукти от аптечната мрежа на пазарни цени. Д-р Митева подчерта, че общопрактикуващите лекари също пострадват от проблема на общинските болници. Тя отбеляза, че Общината се опитва да помогне с каквото може.

Кметът на община Чирпан Кичка Петкова отбеляза, че общината има право да подпомага болницата, като извършва ремонт на отделенията в нея. Законът обаче не позволява да се отделят други средства за лечение на пациенти и за лекарства. Според нея не е редно общините да подпомагат и тази дейност, при положение че гражданите в България са задължени да внасят здравни осигуровки.

Трябва да бъдат отпуснати 30 милиона лева за тези всички общински болници, да бъдат преразгледани клиничните пътеки, заяви лекар от болницата.

И да има достойно заплащане и да удовлетворим хората, за да могат те да живеят, а не да унищожаваме човешки и материални ресурси
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Невидимите ловци на истории
"Невидимите" ловци на истории
Какво искат хората да се промени във Витоша?
Какво искат хората да се промени във Витоша?