НОВИНИ

И омбудсманът обмисля да сезира КС за Изборния кодекс

Ако върнатите от президента промени в Изборния кодекс бъдат приети от депутатите, омбудсманът Мая Манолова ще сезира Конституционния съд. Според омбудсмана подобен тип промени ще нарушат правото на глас на българите в чужбина. Тя определи поведението на депутатите като абсурдно и обидно по повод отхвърленото вето на президента. Мая Манолова коментира случващото се около изборния кодекс заедно с български журналисти , които работят в чужбина по време на 12-тата световна среща на българските медии. Журналистите смятат, че промените не толкова ги ограничават, колкото ги затрудняват.

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
14:50, 19.05.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Общественият защитник е категоричен, че обмисляните промени ще ограничат правата на българите в чужбина. Мая Манолова твърди, че пред нея политиците са поели ангажимент да се съобразят с правото на глас на всички, а не са удържали на думата си.

Мая Манолова-омбудсман
Между правата на българите в чужбина и други партийни сметки, те избраха други партийни сметки.На практика ще има по една секция в голям град, защото самата възможност да се събират -60,80 или на колко се спазариха заявления, означава една секция.

Според колеги от Съединените щати две неща са задължителни за тях. Настояват за електронното гласуване и изборна секция "Чужбина".

Евгени Веселинов
Защо?-първото прави изборите възможни физически, става въпрос за електронното гласуване и избирателен чужбина прави гласуването възможно . В смисъл хората разбират , че има смисъл да гласуват.

Журналистите не приемат подмятанията , че като са избрали да живеят в друга държава нямали право да се месят в изборите в България.Казват , че стария изборен кодекс бил добър за българите в чужбина.

Иван Карчев-интернет портал "БГ-контакти"-Австрия
Разбира се, че ни интересува какво се случва в България и искаме с нашия глас да участваме в политическия и социалния живот в България, където е имало гласуване секциите да останат и да остане 40 човека изявили желание да им се отваря секция.

В местата като Хърватия с малка българска общност-около 330 души, и досега е отваряна 1 секция. Сега имат опасения , че при увеличен брой на заявленията,необходими за отваряне на секции няма да гласуват.

Дияна Гласнова- Хърватия
Във всеки случай ще бъде затруднено.Най-вероятно ще успеем да съберем , но казвам най-вероятно.Ако целта е да не се чува гласа на българите , които живеят в малки общности то ще си изиграе целта"

Даниела Горчева от Холандия иска и гласуване по пощата .Според нея пътуването надалеч до най-билзката избирателна секция няма да ги ограничи , но ще ги затрудни.

Данела Горчева - сп.Диалог, Холандия
Със затруднения с доста сериозни затруднения.Значи Холандия макар , че е малка страна спрямо Америка транспорта е доста скъп .За да отидете от Амстердам до Хага ще ми струва 20 евро .България това е единствената държава доколкото знам, където не може да се гласува по пощата. А би трябвало да може да се гласува по пощата .Не електронно гласуване , а обикновено писмо.

Журналистите пишещи в чужбина смятат, че политиците са длъжници на общностите извън граница и ги молят да не допускат да се чувстват отхвърлени от България. Образно помолиха избирателния закон да не се кове от кожата емигрантите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Жените у нас получават с 13% по-ниско заплащане от мъжете
​Жените у нас получават с 13% по-ниско заплащане от мъжете
Нов лидер на управляващата партия в Турция
Нов лидер на управляващата партия в Турция