НОВИНИ

​И откривателят на биткойн е ....

... Крейг Райт! Предприемачът от Австралия сам съобщи този скриван в продължение на години факт, обяви ББС. В своя подкрепа Райт е привел технически доказателства, използвайки биткойни, за които се смята, че принадлежат на създателя на електронната валута. Неговото признание слага край на години на спекулации, чия е оригиналната идея в основата на дигиталната парична система, пише ББС. Британската медия съобщава, че Крейг Райт е направил разкритието пред три медии. Едната е ББС, а другите две са списанията "Икономист" и "Джи Кю"

Валери Маринов
от Валери Маринов
11:39, 02.05.2016
Чете се за: 01:10 мин.
Още
откривателят биткойн

През 2014 година като изобретател на биткойна беше назован Сатоши Накамото. Според експерти, познаващи материята свързана с биткойн, като един от първите разработчици "Сатоши Накамото" разполага с един милион биткойна. Това са около 400 милиона долара по курса на деня към датата на тази публикация. Експерти смятат, че разкриването на самоличността на създателя на биткойна е от голямо значение за индустрията и може да повлияе върху бъдещето на биткойн протокола.

Крейг Райт пояснява, че други хора са му помогнали да развие идеите си, но "той е бил основната част" на този бизнес проект, ако може да бъде наречен така. По време на демонстрацията пред британските медии Райт използва технологията, свидетелстваща за първите транзакции на биткойни през януари 2009 година. При тези първи транзакции биткойните са били изпратени на известния криптограф Хал Фини. Той е един от хората сътрудничили с Райт.



Крейг Райт, снимка: www.wikipedia.org

Крейг Стивън Райт е роден през 1970 година в Бризбейн, Австралия. По образование е компютърен специалист и теолог. През декември 2015 година две специализирани издания в информационните технологии - Wired и Gizmodo излизат с публикации, че Райт е мистериозният създател на биткойна, който се крие зад името Сатоши Накамото. Скоро след това излизат нови материали, че той може би е замесен в мащабна измама, а австралийските данъчни служби обискират дома и офиса на Райт, пише в статията в Уикипедия, посветена на Крейг Райт.

;

Биткойн е електронно парично средство и система за разплащане. Тя се формира като следствие от компютърни операциии, обработващи финансови транзакции, и е по-известна като виртуална валута. Тя е лицензирана през 2008 година, а през 2009 година е пуснат софтуер с отворен код. При тази система за разплащане не се използва посредник, транзакциите се извършват директно между хората. Няма и банка или друга форма на централен администратор, който да следи за сделките с нея.

През февруари 2015 г. 100 хиляди търговци по света приемат разплащания в биткойни, пише в статията за биткойна на www.wikipedia.org. По подобие на банкоматите се появиха и битомати.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен трафик от Гърция в последния от почивните дни
Засилен трафик от Гърция в последния от почивните дни
От Видин ... до края на света
От Видин ... до края на света