НОВИНИ

И премиерът настоя да бъдат гарантирани правата на малцинството ни в Албания

Премиерът Бойко Борисов е разговарял по телефона с албанския си колега Еди Рама, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет в четвъртък. Българската държава настоява да бъдат гарантирани правата на българското малцинство в Албания в съответствие с международните правни норми, е заявил в разговора Борисов.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
18:16, 28.09.2017
Чете се за: 00:59 мин.
У нас
премиерът настоя бъдат гарантирани правата малцинството албания

Поводът за разговора е бил готвеният от албанското правителство проектозакон за защита на малцинствата. Борисов е посочил, че очаква той да съдържа текстове, които да защитават правата на българското малцинство в страната.

Борисов е получил уверение от своя албански колега, че проектозаконът все още е в процес на изготвяне. Еди Рама е поел ангажимент, че Албания няма да наруши интересите на българското малцинство. Той е подчертал, че комуникацията по законопроекта с България ще продължи, така че интересите на българите в Албания да бъдат защитени.

Ще се борим за правата на българското малцинство в Албания, заявява евродепутатът Ангел Джамбазки, цитиран в съобщение на пресцентъра на ВМРО.

;

Оттам уточняват, че поводът са публикациите за подготвян законопроект за националните малцинства в Албания, в който са споменати малцинства, като "египетското", но е пропуснато българско национално малцинство.

Според Джамбазки подобна редакция на текста е недопустима и неприемлива, не е европейска. Той е проверил въпроса и е категоричен, че въпросният текст е бил разглеждан само и единствено в правната комисия на местния парламент. Предстои да бъде гледан в понеделник и във вторник в останалите комисии, където са поканени за изслушване и представители на българските организации. По този начин сънародниците ни в Албания ще могат да защитят задължителното включване на българското национално малцинство в нормативните текстове на този закон, казва Джамбазки. Той напомня, че законът не е разглеждан, нито обсъждан, нито гласуван, нито пък е приеман от парламента на Албания, каквато информация се тиражира.

В пленарна зала депутатът от "Воля" Андон Дончев в декларация от името на групата призова каузата на българите в Албания да се превърне в реален приоритет за българската държава и да бъде една от водещите политики за страната ни по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Дончев заяви, че според различни източници на информация в Албания живеят между 50 000 и 100 000 души с български произход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В новия германски парламент ще има повече депутати от мигрантски семейства
В новия германски парламент ще има повече депутати от мигрантски семейства
Мост в София ще носи името на Раковски по случай 150 години от смъртта му
Мост в София ще носи името на Раковски по случай 150 години от смъртта му