Националният съюз на пътните превозвачи в Румъния (НСППР) предупреди днес, че гласуването в британския парламент срещу споразумението за Брекзит, договорено с Европейския съюз, увеличава значително риска от излизане на Великобритания от ЕС без споразумение, което би имало негативни ефекти върху сектора на пътния транспорт, съобщава информационният сайт Зиаре.

Във вторник британските парламентаристи нанесоха историческо поражение на премиера Тереза Мей, отхвърляйки с голямо мнозинство договореното от нея споразумение за излизане от ЕС по-малко от три месеца преди планирания Брекзит, отбелязва сайтът.

Румънските превозвачи са загрижени, че евентуален Брекзит без споразумение с ЕС ще има сериозен ефект върху пътния транспорт на стоки и хора от и към Великобритания.

"Брекзит без споразумение с ЕС не би трябвало да бъде възможност, но в момента е почти действителност. Само два месеца преди излизането на Великобритания от ЕС липсата на яснота представлява най-голямото предизвикателство", посочва в съобщение организацията.

Превозвачите предупреждават, че в случай на Брекзит без споразумение с ЕС търговията и доставката на стоки ще понесат щети, а разходите ще нараснат с най-малко 10%.

Брекзит може да се отрази на доставките на лекарства у нас

Брекзит може да се отрази на доставките на лекарства у нас

Излизането на Великобритания от ЕС без следка може да се отрази на доставките на около хиляда медикамента у нас. За това предупреди председателят на Б...

„Великобритания ще бъде трета страна в отношенията с ЕС, което предполага, че стоките ще бъдат подлагани на митнически контрол, който ще включва прилагането на митнически такси, забрани или ограничения за определени стоки, както и редица формалности“, посочва НСППР.

Организацията отбелязва, че при тази ситуация компаниите за пътен транспорт съществено ще намалят дейността си, което ще има отрицателен ефект върху доставките на стоки. Все повече компании от ЕС обмислят спиране на операциите в дните след крайния срок за Брекзита, посочва НСППР.

„НСППР настоява за активно участие на отговорните политически фактори в Румъния, чрез румънското председателство на Съвета на ЕС, за да изяснят заедно с Великобритания какво следва след 30 март 2019 г. и да ускорят усилията, за да приложат подходящи решения за пътния транспорт“, се посочва в съобщението.