Българското дружество за защита на птиците и тази година наблюдава с камера, поставена до щъркеловото гнездо, живота на двойката бели щъркели в село Ярлово, Самоковско. В официалния канал на дружеството всеки може да проследи 24 часа в денонощието какво правят щъркелите, мъжкият от които е известен като Ростислав.

Ярлово, Самоков

След неочаквано студените и снежни пролетни дни в края на март любимите на всички бели щъркели се завърнаха по гнездата си. Така направи и единствената двойка в село Ярлово. Веднага след като заеха гнездото си беше възстановено видеонаблюдението му.

Как протича денят на щъркеловото семейство може да следите ТУК

Какво знаем и видяхме до сега?

Ростислав отново е със старата си избраница. Миналото лято те заедно успяха да отгледат едно малко. Това се случи след като Ростислав изостави щъркелката Снежи в съседното гнездо, когато тя вече беше снесла яйца. Всички следихме сложните взаимоотношения между трите щъркела, намиращи се в един и същи двор и заемащи две съседни гнезда.

Ростислав и другарката му вече се редуват в семейното гнездо, като вечер по-често само единият от двата щъркела нощува в него. Станахме свидетели на красиви извивания на врата и силни тракания с клюн. Надяваме се това брачно поведение да доведе до по-добър от миналогодишния резултат и щъркелите да отгледат повече от едно малко.

Снежи също се прибра в своето гнездо, но отново без партньор.

Остава да проследим през тази пролет и идващото лято как ще се развият отношенията между трите щъркела в село Ярлово.