НОВИНИ

И тази нощ се очакват интензивни валежи

Градушки и гръмотевични бури обхванаха страната през изминалата нощ заради рекордните температури от над 40 градуса. Десетки населени места останаха без ток. Най-много са валежите, паднали в районите на Кнежа и Плевен. Заради прелял микроязовир е затворен пътят между Плевен и Ловеч. Пострада земеделска продукция. И тази нощ се очакват интензивни валежи като най-засегната ще бъде източната част на страната.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова Екип на "По света у нас"
17:07, 03.07.2017
Чете се за: 02:49 мин.
У нас

Няколко пъти тази нощ столичани бяха будени от звука на падаща градушка. Бедствието от юли 2014 г. обаче не се повтори и пострадали автомобили имаше сравнително малко. По данни на Пожарната през нощта са получени 4 сигнала за паднали дървета, запушени шахти и премахване на опасни предмети. От МВР постоянно следят обстановката.

Валентин Кръстев: Няма пострадали, през нощта са получени 4 сигнала - за запушени шахти, премахване на опасни предмети, паднали дървета. Сутринта още няколко наводнени участъци от пътя, обстановката е спокойна, следи се постоянно.

Спокойна е обстановката на територията на страната след поройните валежи, информира МВР. В оперативния център на пожарната са получени малко над 50 сигнала, предимно за запушени улични шахти, паднали дървета и опасни предмети.

Най-много са сигналите от Враца, Плевен, Ловеч и Перник. Регистрирани са и няколко сигнала за наводнени пътни участъци. За отстраняването на произшествията през нощта на територията на цялата страната работили 47 екипа. В Русе за кратко няколко населени места били без електрозахранване.

;

Силна буря, придружена с дъжд и градушка, е нанесла тази нощ сериозни щети в Русенско. Има населени места без ток. Това съобщи заместник-областният управител на Русе Валентин Колев.

Няма ток в град Бяла и в селата Бистренци и Дряновец. Частично е нарушено електроподаването в град Борово и в селата Копривец, Стърмен, Полско Косово, Помен, Баниска и Долна Студена. Екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на авариите. Градушка с големината на лешник е валяла тази нощ в град Две могили и в селата Бъзовец и Батишница.

Кметът на община Две могили Божидар Борисов обясни, че са унищожени зеленчукови градини в града, като има и улици, които са с отнесен асфалт. В Бъзовец и в Батишница също са нанесени сериозни поражения върху зеленчуковите насаждения.

"Сухата градушка в Бъзовец започна половин час след полунощ и продължи 10 минути. Отново валя към 3.30 ч. тази сутрин, но този път бе примесена с дъжд. Направи големи поразии", обясниха местни жители. Заместник-кметът на Бяла Евгени Димов каза, че в град Бяла и в населени места от общината също има сериозни поражения върху зеленчуковите градини. Най-тежко било положението в село Пейчиново, където градушката била с диаметър три-четири сантиметра.

От силната буря по пътищата в областта има паднали дървета, клони и листа, екипи ги отстраняват. От хидрометеорологичната станция съобщиха, че в Русе тази нощ са паднали 26,1 л/кв. м дъжд, а скоростта на вятъра е достигала до 86 км/час.

Още от тази нощ настъпи рязка промяна на времето. Синоптиците предупреждават за валежи и гръмотевични бури в по-голямата част от страната. За 10 области е обявен оранжев код за валежи и гръмотевични бури. Заради прогнозите премиерът свика спешно заседание в МВР на националния щаб за защита при бедствия.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи: До момента сме се свързали със всички областни управители по линията на дъжда - Видин, Монтана и т.н. Вече вали там, на места по-засилено. Проверили сме всички системи язовири, министрите докладваха, държим връзка , всички са на телефоните си, проверихме и градушките - говоря за дирекцията. Имат готовност. Общо взето всичко е под контрол и се опитваме превантивно да не се случи това, което се е случвало преди това.

гл. комисар Николай Николов - директор на ГДПБЗН: Идеята беше в кабинета на министъра - националния щаб да прозвъни областните управители, да им заостри вниманието за техните планове, за предприетите мерки, да сложат по критичните точки на реките наблюдатели, за да можем рано да хванем проблема.

Градушка по-голяма от орех удари Подбалкана по-рано днес. От стихията пострадаха най-много карловските села Певците и Богдан. Хиляди декари житни насаждания и земеделска продукция са унищожени.

Градушката продължи малко повече от половин час. За минути улиците се покриха с няколко сантиметра ледена покривка. За щастие от бедствието няма пострадали хора. В село Певците са унищожени над 3000 дка житни, лозови насаждения и овощни дървета. Леденият валеж нанесе поражения и върху продукцията на местните жители в градините им.

Богдан Богданов - кмет на с. Певците: Такава градушка не е имало, действително много вода, много град и то беше сух град. Почти всички плодови дървета, круши, ябълки, лозята, асмите и най-вече са поразени житните насаждения, които преди един ден започнахме да жънем и от днес нататък дали ще жънем не знаем, но има много голямо поражение.

Невиждана буря, порой и градушка се извиха и над Търговище към 15.30 ч. този следобед. Силният вятър, придружен с 30 минутен дъжд изкорени и изпочупи дървета, наводни улици и мазета. Реколтата е унищожена във вилните зони. По първоначални данни от общинските измервателни уреди над Търговище за 20-25 минути са се излели 26 л./ кв. м. Един от възловите булеварди в града „Ал. Стамболийски" е затворен за движение, тъй като е залят с над 40 см вода. Полиция спира преминаването на автомобили до нормализиране на ситуацията. В Общината непрекъснато валят сигнали за аварии, а екипи обикалят града да отстраняват щетите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
18 души са загинали при автобусната катастрофа в Германия
18 души са загинали при автобусната катастрофа в Германия
Чужденци се обучават в тънкостите на кулинарията във Варна
Чужденци се обучават в тънкостите на кулинарията във Варна