НОВИНИ

И този зимен сезон в Боровец и Пампорово ще има професионални пожарникари

Това обяви в сутрешния блок на БНТ Николай Николов, директор на Пожарна безопасност и защита на населението. По думите му, вътрешното министерство не разполага с достатъчно средства да гарантира поддръжката на всички пожарни служби и се налага закриване на 12. Ще има ли увеличение на заплатите на огнеборците и как реагираха от синдикатите?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:54, 16.10.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
зимен сезон боровец пампорово професионални пожарникари
Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“: Всеки пожарникарски екип трябва да се състои от най-малко трима души. При сегашният бюджет обаче не е възможно да се направят подобни смени и се налага съкращаване на 10 районни и две участъкови служби. Именно това предполага и закриването на пожарните в Боровец и Пампорово догодина. Ще преструктурираме наличния състав, никой няма да бъде уволнен от тези пожарни служби.

Шефът на пожарната каза още, че протестиращите пожарникари са представили неверни факти за условията, при които работят.

Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“: По отношение на дрехите, пак казвам, откъде са ги намерили, вероятно по складовете има, за целите на протеста вършат работа. Един комплект защитни дрехи струва в най-добрия случай 800 лева и поради това твърдя, че няма пожарникар, който си е купил сам личното предпазно средство.

По думите му, в момента около 99% от пожарникарите разполагат с нужните защитни костюми.

Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“: Последните години сме купили по памет, повече от 7500 комплекта лични предпазни средства, повече от бройката на пожарникарите.

Николов все пак уточни,че тези лични предпазни средства трябва да се подменят на няколко години, но че пожарната го прави. Николов съобщи също така, че МВР ще предложи диференцирано увеличение на заплатите на пожарникарите, по-голямо то ще бъде за тези, които работят на терен.

;

От Синдикалната организация Огнеборец възразиха остро срещу изказванията на Николай Николов в открито писмо до медиите. В него те определят думите му като „манипулиращи общественото мнение“. Възразяват срещу диференцираното увеличение на заплатите и смятат, че не е вярно, че 99% от пожарникарите са оборудвани добре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха полицаи, правили чадър на наркогрупа
Задържаха полицаи, правили чадър на наркогрупа
Ученици от Русе учат що е то кодиране
Ученици от Русе учат що е то кодиране