НОВИНИ

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева остава в ареста

Кметът на район "Младост" Десислава Иванчева, нейната заместничка Биляна Петрова и бившият кмет на района Петко Дюлгеров остават в ареста, реши Специализираният наказателен съд. Магистратите заседаваха цял следобед. Обвинената във взимане на подкуп в особено големи размери Иванчева разказа своята версия за случилото се.

Явор Симов
от Явор Симов
18:32, 20.04.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Въпреки че към момента, който е в много ранен етап на разследването, няма приложени веществени доказателства от използваните СРС-та, съдия Пламен Панайотов прие, че свидетелските показания до този момент, които са по кориците на делото, са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че именно тримата обвиняеми са извършили престъпленията, за които са обвинени. Според него свидетелските показания не си противоречат и именно разглеждането в тяхната цялост, както и в намерение писмени доказателства при обиските, обосновават твърденията на прокуратурата, че за момента може да се направи предположения, че тримата са виновни.

В своята защитна теза кметът на район "Младост" Десислава Иванчева каза, че това според нея е заговорно.


;

Въпрос: Знаете ли кой е бизнесменът, който е подал сигнал срещу вас?

Десислава Иванчева, кмет на район " Младост": Казват, че е "Ваклин- груп". "Ваклин-груп" чрез Дюлгеров, който е бивш кмет на "Младост", който е от ГЕРБ.

Въпрос: Кой е този, който трябва да стане служебен кмет?

Десислава Иванчева, кмет на район " Младост": Румен Русев. Бивш зам.-кмет.

- Той е от строителния бранш.

Въпрос: А парите защо бяха у вас?

Десислава Иванчева, кмет на район " Младост ": Те бяха в колата, не са били у нас. В кашон зад седалката.

Въпрос: Как се попаднали вътре?

Десислава Иванчева, кмет на район " Младост ": И ние се питаме това.

;

Спор по време на съдебното заседание възникна във връзка с това, че по делото не е приложено до момента разрешението от съда за използване на СРС-та, според което службите са имали право да бележат парите и те да станат веществено доказателство в последствие по делото.

Според адвокатите парите, които са предмет на престъплението, не били вече при доказателствата, а били върнати на Александър Ваклин - бизнесменът, подал сигнал срещу кметицата. Дали това е така, или не, чуйте двете страни по делото.

;
Марияна Тодорова, адвокат на Петко Дюлгеров: Няма такъв документ за разрешение на съда за белязване на парите, поне на нас не ни е предоставен такъв документ.

БНТ: А кой е белязал парите тогава, става ли ясно?

Марияна Тодорова: Не става ясно.

Илиян Рангелов - наблюдаващ прокурор: Има искане за използване на специални разузнавателни средства, разрешение за използване и са използвани по предвидения в закона ред. Исканията и разрешенията, както и самите документи по използване на тези специални разузнавателни средства в момента са при службата експлоататор на тези СРС-та.
;

Съдът възприе именно константната съдебна практика, че при изготвянето на веществените доказателства от СРС-тата е необходимо време, докато те бъдат описани и приобщени към доказателствата и в папките по делото.

Другото любопитното във финала на мотивите на Съда беше това, че поисканата сума от 500 хил.евро., според свидетелските показания, е поискана от посредника Петко Дюлгеров, а в момента няма доказателства или свидетелски показания, че тя е поискана от кмета. Това твърди в показанията си бизнесменът Александър Ваклин, както и в обясненията си самият посредник Дюлгеров. За това кой, как е поискал парите, най-вероятно ще се изясни, когато станат готови резултатите от СРС-тата.

Мерките могат да бъдат обжалвани в следващите три дни.

Съдебното заседание за обжалването е насрочено на 26-и април (четвъртък).


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Лавров: Тръмп покани Путин на среща, но подготовката не е започнала
Сергей Лавров: Тръмп покани Путин на среща, но подготовката не е започнала
В Берлин обезвредиха бомба от Втората световна война
В Берлин обезвредиха бомба от Втората световна война