Унгария изтегли във вторник от пазара продуктите, съдържащи заразени с инсектицида фипронил яйца, внесени от Германия от унгарска компания. Така Унгария стана седемнайстата европейска страна, засегната от тази криза. Информацията е на АФП, която цитира унгарската агенция за контрол на сигурността на храните.

Контролният орган съобщи, че е заповядал да се изтеглят замразени продукти, предназначени за азиатски ястия, внасяни от тази компания от Германия.

„Унгарската компания зарежда само ресторанти”, посочи агенцията с уточнението, че клиентите на доставчика са били информирани за това изтегляне.

Решението за изтеглянето е било взето след съобщение от Германия на европейската система за тревога в сигурността на храните на ЕС, което посочва, че следи от фипронил са открити в продукти, внасяни от тази компания, посочва агенцията на интернет страницата си.

Инсектицидът е открит в яйцата в 17 европейски страни след началото на кризата, започнала в началото на август.

Инсектицидът фипронил бе открит в яйца от белгийски и холандски птицеферми за кокошки носачки.

Фипронилът е познат продукт за борба с бълхи и кърлежи по домашни любимци, но по европейските стандарти използването на фипронил в птицеферми за потребителския пазар, е забранено. Експертите предупреждават, че честото използване на яйца, съдържащи инсектицида, е опасно. Милиони яйца, заразени с фипронил, са доставени в магазините на държавите от ЕС, според експерти най-вероятно сред тях е и България.