Алпинисти разчистваха през целия ден срутището по пътя за родопското село Забърдо и Чудните мостове. Операцията ще продължи и утре, когато отново движението на автомобили и камиони ще бъде пускано периодично. Очаква се утре частичното бедствено положение в община Чепеларе да бъде отменено.

Над 450 куб. м скали и земна маса трябва да свалят на ръка алпинистите, които работят на голямото срутище по пътя за Забърдо.

Някои от скалните късове тежат тонове. Заради безопасността на преминаващите движението се спира периодично и туристите чакат с часове, което отказа някои от тях да посетят природния феномен Чудните мостове.

Още преди месец при последното укрепване на ската специалисти са предупредили за опасността склона да поддаде.

Пантелей Мемцов, зам.-кмет на община Чепеларе: В момента се прави проект , който трайно да укрепи това срутище, в стратегически аспект да го решим проблема , за да няма опасност за преминаващите хора.

На територията на община Чепеларе има 11 проблемни места, които са огледани от геолози и е изпратена информация в Междуведомствената комисия, за да се отпуснат средства за тяхното укрепване.

Алпинисти разчистват срутището на пътя за село Забърдо и Чудните мостове

Алпинисти разчистват срутището на пътя за село Забърдо и Чудните мостове

Алпинисти започват да разчистват скалното срутище на пътя за село Забърдо и Чудните мостове. Те ще свалят от склона най-опасните късове, които останах...