След като в Пазарджик и Стара Загора бяха приети общински наредби забраняващи бурките, Бургас е на път да стане третата община в която да се въведе подобна забрана. Областният председател на ВМРО, който е и общински съветник, вече е направил предложение за въвеждане на санкции за носене на бурки. В края на май се очаква то да бъде прието на сесия на Общинския съвет.

Бургас

В предложението подробно са разписани забраните, за всякакъв вид облекла и дрехи от плат, които частично или цялостно покриват лицата на гражданите.

Георги Дракалиев, общ.съветник от ВМРО, вносител на предложението
Целта е да се вземе една превантивна мярка, за да не допускаме на наша територия да се разпространят пипалата на този радикален ислям, който както виждате проби вече в България и първи негови представители са циганите от Пазарджик, които до преди няколко години бяха най-ревностните евангелисти-християни. Оказа се, че срещу пари много лесно се преминава към една такава религия.

Хората в града се надяват забраната за бурките само не е поредният политически популизъм. - Да, всеки има право на своето вероизповедание, всеки има право на своите традиции, но всеки трябва да бъде толерантен и да се съобразява със останалите, казва Петър Генчев.

Според Мария Кирова, всяко нещо, което е непознато внася притеснение и страх.

Съветниците от НФСБ и ГЕРБ са с нагласа да подкрепят забраната, само групата от БСП смята, че забраненото понякога става по-сладко и търсено и не бива да се стига до такава забрана. Ако наредбата стане факт санкцията за носене на бурки ще бъде от 500 до 5000 лева.