В сутрешния блок на БНТ кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от БСП, заяви, че проблемите пред държавата са толкова големи, че нито една политическа сила не може да се прави сама.

Страната има нужда от единение, заяви Йотова като подчерта, че това е един от уроците на тези избори и този, който го е научил ще спечели. Тя отново заяви, че тяхната кандидатпрезидентска двойка подкрепя членството на България в ЕС и НАТО.

Илияна Йотова - кандидат за вицепрезидент, издигнат от Инициативен комитет: Ние сме убедени, че бъдещето на България е член на ЕС, само че не просто член на ЕС, не някъде там в храстите, не в миманса. Ние сме убедени, че трябва да бъдем част от формиращата се европейска политика, даже от големия разговор за това как трябва да се промени ЕС, защото очевидно той не е онази мечта, която беше 2007 година за нас. Така че всякакви такива спекулации за излизане от НАТО, представяте ли си какво означава един президент да излезе от НАТО, това се говори от хора, които нямат представа нито за международни отношения, нито за международни договори, още по-малко за взаимоотношения между различните институции в света и в Европа. Определям всичко това като спекулации. Но какво е различното, различното е, че извън ЕС и НАТО, ние имаме нужда във външната си политика да имаме добър диалог с всички страни, за да може България да се развива, България да използва всичко онова, което като проекти можем да правим заедно и на изток, и на запад.