НОВИНИ

ИА "Медицински одит" проверява случая с починалата родилка в Плевен

Екип на Изпълнителна агенция "Медицински одит" е на място в Плевенската университетска болница, за да провери случая с починалата родилка. Това каза пред журналисти в СБАЛАГ "Майчин дом" зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. Той уточни, че екип на РЗИ Плевен също е ангажиран със случая.

bnt avatar logo
от БТА
13:34, 31.07.2018
Чете се за: 00:41 мин.
У нас
медицински одит проверява случая починалата родилка плевен

39-годишната жена е починала на 26 юли при планирано секцио. В момента в Неонатологията на болницата се води борба за живота на бебето, каза Пенков. Окончателен резултат по случая ще има след време, тъй като има направена съдебна патоанатомична експертиза, посочи зам.-министърът.

"Това, което знаем, е че се е създал тежък проблем по време на въвеждане в анестезия. От там се водят около час, час и нещо реанимационни мероприятия, които за съжаление водят до летален изход. Съболезнования на близките", каза Пенков. Той припомни, че оценката преди планираната операция е била, че жената е здрава. Дали е сърдечен проблем или масивна белодробна емболия, ще кажат колегите съдебни медици и патоанатоми, каза той.

През цялото време с родилката е имало медицински екип, подчерта Пенков. По думите му лекарят, който е отговарял за анестезията, е много опитен, с много години стаж. След това са се включили най-добрите реаниматори в отделението, каза той. Попитан за мнението му за идеята на БСП болниците да не са търговски дружества Пенков коментира: "Чух, че се предлага холдинг. Ние имаме исторически опит с един холдинг в София. Създадохме го, ръкопляскахме, развихме го и после го вкарахме в един фалит. Ако искате пак да пробваме".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Централната жп гара в София навършва 130 години
​Централната жп гара в София навършва 130 години
Хора със зрителни увреждания в Шумен в подкрепа на майките на деца с увреждания
Хора със зрителни увреждания в Шумен в подкрепа на майките на деца с увреждания