НОВИНИ

Идеи за спасяването на тютюневия град в Пловдив

18 проекта за спасяване и приобщаване на тютюневия град в Пловдив бяха получени в Архитектурен конкурс, обявен от Камарата на архитектите. Три от тях са отличените, но и в много други има ценни идеи, споделиха организаторите. Те очакват реакция на предложенията от община Пловдив. Архитектите отново изразиха опасения, че за изгорелите паметници на културата не се предприема аварийно укрепване.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
06:57, 05.10.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Архитектите ще представят конкурсните проекти на община Пловдив, заедно с пет препоръки за спешни управленски мерки за пространството с висока културно-историческа стойност. Според тях всички административни пречки да се предприеме спешно укрепване на изгорелите складове могат да бъдат преодолени, но е необходимо смело управленско решение. Всяко затъване в дълги процедури би означавало да се съдейства на тези, които искат складовете да ги няма.

проф. арх. Тодор Кръстев, председател на журито: Ако не бъде направено това преди зимата, те ще рухнат и без това. Много хора може би очакват това да се случи.

И тогава всички останали разговори стават излишни. Включително предложенията на девет софийски, пет пловдивски екипа и четири предложения от наши сънародници в чужбина.

проф. арх. Тодор Кръстев: Три проекта бяха селекционирани. Имаше много интересни идеи, имаше напълно нестандартни идеи, които надхвърляха приетите предварително критерии, затова не можаха да получат подобаваща оценка.

Създаването на музей на тютюна, близката улица "Иван Вазов" да стане пешеходна, превръщането на някои от изгорелите складове в открити пространства със запазване на фасадите им – това са само малка част от предложенията в някои от проектите. Повече може да се види в специална изложба до Градската художествена галерия на Пловдив. Надеждите са предложенията да не останат само върху паната, както се случи при предишните издания на архитектурния конкурс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Водата от изворните чешми в Шумен е опасна за здравето на хората
​Водата от изворните чешми в Шумен е опасна за здравето на хората
Личните лекари срещу идеята за извинителните бележки на учениците
Личните лекари срещу идеята за извинителните бележки на учениците