НОВИНИ

Идентифицирана е 16-годишната германска джихадистка, открита в Мосул

Идентифицирана е 16-годишната германка, заловена заедно с жените бойци на Ислямска държава в иракския град Мосул, потвърдиха представители на германската провинция Саксония, цитирани от ДПА и Асошиейтед прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
14:28, 22.07.2017
Чете се за: 00:37 мин.
По света
Идентифицирана е 16-годишната германска джихадистка, открита в Мосул

Прокуратурата в град Дрезден, столица на източната провинция, потвърди, че момичето е било идентифицирано и получава помощ от германското посолство в Ирак.

Името на момичето е Линда В., съобщава АП.

Екстремистите от Ислямска държава бяха прогонени от втория най-голям иракски град Мосул по-рано този месец след тежка кампания, получила подкрепата на САЩ. Голяма част от града е в руини, припомня ДПА.

Дни след като си върнаха града, иракските сили за борба с тероризма задържаха 20 джихадистки от тунел, открит под Стария град на Мосул. Появиха се съобщения, че сред тях има германска тийнейджърка, припомня ДПА. Дрезденската прокуратура отказа да потвърди това, отбелязва АП.

Смята се, че 16-годишното момиче е от малкия град Пулшниц, разположен на североизток от Дрезден и е изчезнала през 2016 година, малко след като приела исляма. Вероятно е поддържала контакти по интернет с поддръжници на Ислямска държава, съобщава ДПА. Прокуратурата отказа да потвърди тази информация, както и дали тя се е била на страната на групировката, подчертавайки, че нямат информация за нея след пристигането й в Истанбул преди година, съобщава АП.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паметник на Васил Левски бе открит в Пещера
Паметник на Васил Левски бе открит в Пещера
Агенция Фич потвърди кредитния рейтинг на Турция на ниво BB+
Агенция Фич потвърди кредитния рейтинг на Турция на ниво "BB+"