НОВИНИ

Идомени: на ръба на хуманитарна криза

В Гърция да бъде обявено извънредно положение заради бежанците. Това поиска гръцки областен управител, а по-рано от Брюксел бяха отправени предупреждения, че южната ни съседка скоро няма да може да се справя с мигрантския приток. Каква е ситуацията на гръцко-македонската граница следи нашият специален пратеник в Идомени Александър Марков.

Александър Марков
от Александър Марков
17:44, 05.03.2016
Чете се за: 01:56 мин.
По света

13 хиляди са вече бежанците в гръцкия лагер Идомени. ООН и Червеният кръст обявиха, че ситуацията там е на ръба да придобие мащабите на хуманитарна криза. Македония не дава сигнали, че ще промени политиката си на минимално пропускане на бежанци, като същевременно въвежда все по-рестриктивни мерки спрямо мигрантите.

Вагелис Стратис, "Червен кръст", Гърция: Всеки ден пристигат много мигранти. В лагера има над 10 хиляди души. И продължават да идват мигранти от други лагери. Сътрудничеството между различните неправителствени организации е много добро. Ние осигуряваме храна, одеяла, спални чували. Медицинският екип осигурява лекарска помощ. Не знам дали границата е отворена сега. Знам, че няколко души са преминали през границата тази сутрин. Проблемът е, че постоянно пристигат хора, а много малко бежанци могат да преминат границата. Лагерът тук е препълнен.

Спешното искане за извънредно положение е било изпратено до Главния секретариат за гражданска защита към министерството за опазване на околната среда, в което регионалният управител настоява в областта Килкис да бъде обявено извънредно положение, докато районът бъде разтоварен от бежанските потоци.


;

Засега няма опасност бежанците да се насочат към страната ни, предаде нашия специален пратеник на място Александър Марков. Причините са две - влезли веднъж на наша територия, според Дъблинското споразумение - след това те не могат да продължат пътя си към Европа, освен това и много от тях нямат средства, за да стигнат до България от лагер Идомени.

Резан от Алепо. С 8-членното си семейства са Идомени от 5 дни. Чичо му, който е живял 20 години в България, сега ги чака в Германия. Приятели на Резан са опитвали неколкократно да минат през България преди месеци.

Резан, бежанец от Алепо: Преди 6-8 месеца беше по-лесно да се мине през България. Мафията, трафикантите работеха активно и можеха да те прекарат. Можеше да влезеш в България до София и оттам до Сърбия, но сега е по-трудно и затова предпочитаме да минем оттук.

Резан не обмисля да търси убежище в България, защото била твърде бедна страна. Същото мислят болшинството от лагеруващите в Идомени.

"Не искам да минавам нито през Албания, нито през България. Оставам тук и ще изчакам", казва бежанец.

"Можем и ще вървим само по балканския маршрут. Албания и България - не!", категоричен е друг.

Фуад има здравословни проблеми. Разболял се е при пристигането си и сега не може и да си помисли да извърви още 150 километра до българо-гръцката граница при Кулата.

Фуад, бежанец от Сирия: Пропътувахме пътя от Алепо през Турция до Гърция и Идомени. Ако България отвори границите си, така че свободно да можем да преминем оттам, ще преминем, но няма да оставаме.

Алла, който заварихме в Идомени преди седмица, все още е тук. Казва, че хората са болни, нямат пари и затова не могат да предприемат нови дълги пътувания.

Алла, бежанец от Сирия: Правилата на Дъблинския регламент са основната причина да не минем през България, защото там ще влезем и ще трябва да останем. ще ни вземат отпечатъците, ще ни принудят да останем, което не е добре за никого от нас, тъй като имаме семейства в Германия, Дания и Швеция и искаме да отидем при тях.

Алла е готов да рискува.

Алла, бежанец от Сирия: Ако ситуацията тук остане може би ще пробвам да мина нелегално през Албания или България.

Ако Алла и десетки хиляди като него останат блокирани в Идомени, предупреждават експертите, ситуацията може да излезе от контрол и да се стигне до сцени на насилие.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Ексклузивно: Трафиканти използват фалшиви линейки, за да транспортират бежанци
​Ексклузивно: Трафиканти използват фалшиви линейки, за да транспортират бежанци
Сирийски бунтовници прогониха Ислямска държава от ГКПП на иракската граница
Сирийски бунтовници прогониха "Ислямска държава" от ГКПП на иракската граница